Volodimir Zelenski a oferit un interviu pentru The Guardian în care a vorbit despre mai multe dintre problemele de actualitate legate de războiul din Ucraina, având în vedere și revenirea lui Donald Trump la Casa Albă. Președintele ucrainean este de părere că dacă SUA vor retrage sprijinul militar pentru Ucraina, statele europene ale NATO nu vor putea acoperi acest gol. “Garanțiile de securitate fără America nu sunt garanții reale de securitate”, a spus Zelenski, care a adăugat că a intensificat discuțiile și negocierile cu administrația americană de când Donald Trump a venit la conducerea SUA.
Volodimir Zelenski a vorbit și despre propunerea președintelui Franței, Emmanuel Macron, care a spus că, după ce Rusia și Ucraina ar încheia un acord de încetare a focului, Europa ar putea contribui cu o forță de păstrare a păcii care să fie desfășurată pe teritoriul ucrainean. Zelenski a subliniat că o astfel de măsură ar putea funcționa doar dacă numărul soldaților ar fi mare, în jur de 100 – 150 de mii de soldați. “Dar nici atunci nu am fi la același nivel de trupe cu Armata Rusă care ni se opune. Voi fi deschis cu voi – nu cred că trupele ONU sau ceva asemănător au ajutat vreodată pe cineva în istorie. Suntem de acord cu prezența unui contingent de menținere a păcii, dacă acesta va face parte dintr-o garanție de securitate, dar aș sublinia din nou că fără America acest lucru este imposibil”, a adăugat Volodimir Zelenski.
În cadrul interviului, acesta a discutat și despre posibilitatea schimbului de teritorii, în cazul în care Donald Trump ar reuși să aducă Rusia și Ucraina la masa negocierilor. Volodimir Zelenski s-a declarat deschis pentru un schimb de teritorii, afirmând că Ucraina va înapoia Rusiei zona ocupată din regiunea Kursk. “Vom schimba un teritoriu cu altul”, a spus Zelenski. A subliniat, totuși, că nu știe ce va cere Ucraina în schimbul Kursk: “Nu știu, vom vedea. Dar toate teritoriile noastre sunt importante, nu avem o prioritate anume”.
Într-un interviu separat oferit jurnaliștilor ucraineni, Zelenski a spus că incursiunea ucraineană din Kursk a împiedicat Rusia să își îndeplinească obiectivele operaționale în regiunile Harkov și Sumî și, tototdată, a împiedicat la timp declanșarea unei ofensive rusești în sud, în zona Zaporijie, fiind nevoie de redirecționarea trupelor spre Kursk.
Anul trecut, forțele ruse au ocupat încă 3.600 de kilometri pătrați din teritoriul Ucrainei și controlează în prezent aproximativ 20% acesta. În schimb, Armata Ucraineană controlează aproximativ 500 de kilometri pătrați în regiunea Kursk.
Interviu integral The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.