Serviciul danez de informații militare estimează, într-un raport, că amenințarea Rusiei va crește semnificativ, în anii următori. În paralel cu ofensiva din Ucraina, Moscova a demarat un amplu proces de reconstrucție și reformă a forțelor sale armate, iar “în ultimul an, aceste eforturi au trecut de la o simplă restaurare la o amplificare a capacității militare, care i-ar permite să ducă un război împotriva NATO”.

Rusia a modernizat deja o mare parte din echipamentul militar și a crescut considerabil producția de armament. În plus, aceasta ar putea beneficia de sprijin financiar și material din surse externe, în special din partea țărilor precum China, Coreea de Nord și Iran. Până acum, cele trei au livrat echipamente militare, armament și au dispus inclusiv trupe în Rusia, contribuind la intensificarea operațiunii de înarmare.

Raportul subliniază, de asemenea, că Rusia se percepe deja ca fiind în conflict cu Occidentul și se pregătește activ pentru o posibilă confruntare militară directă cu NATO. Deși nu a luat o decizie oficială în ceea ce privește declanșarea unui astfel de conflict, în cazul în care războiul din Ucraina s-ar încheia sau ar îngheța, în următoarele șase luni, Rusia ar putea ataca o țară vecină. Având în vedere expansiunea sa militară, Moscova ar putea reprezenta, în următorii doi ani, o amenințare considerabilă pentru mai multe state NATO, în special în regiunea Mării Baltice. Raportul mai estimează că, în aproximativ cinci ani, aceasta ar putea fi pregătită pentru un război de amploare pe continentul european, chiar și fără implicarea SUA. Aceste estimări sunt valabile doar în cazul în care NATO nu își consolidează capacitățile militare într-un ritm similar celui al Rusiei, subliniază raportul.

Pe lângă amenințările convenționale, Rusia continuă să utilizeze metode hibride de intimidare împotriva Occidentului, inclusiv atacuri cibernetice, dezinformare și simulări de atacuri aeriene/maritime asupra teritoriilor NATO. Astfel de acțiuni au rolul de a testa reacțiile Occidentului și de a crește presiunea asupra membrelor NATO. În plus, Moscova își extinde influența și prezența militară în regiunea Arctică, iar doctrina sa maritimă din 2022 prevede posibilitatea utilizării tuturor mijloacelor disponibile (inclusiv a forței militare) pentru a-și apăra interesele în regiune, ceea ce ar putea duce la escaladarea tensiunilor cu țările occidentale.

Rusia evită, în prezent, acțiuni care ar putea determina NATO să activeze Articolul 5 (care obligă aliații să ajute orice națiune membră atacată), dar acest lucru s-ar putea schimba dacă ar dispune de resurse și forțe net superioare Alianței. Serviciile de informații daneze conchid prin a avertiza că statele NATO și Occidentul ar trebui să monitorizeze atent evoluțiile din Rusia și să mențină un nivel ridicat de pregătire militară, pentru a preveni orice escaladare a conflictului.

Sursă alternativă: Pravda.UA

Foto: Vieriu Adrian | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday