Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care îi solicită lui Pam Bondi, procurorul general al SUA, să nu mai aplice legea privind practicile de corupție în străinătate (FCPA), ce datează din 1977. Măsura decisă de președintele SUA subminează practic, din 1977, un instrument esențial de reprimare a comportamentului inadecvat al persoanelor și companiilor.
“Va însemna mult mai multe afaceri pentru America”, a declarat Trump, după ce a semnat ordinul. Președintele și-a argumentat decizia spunând că legea “sună bine pe hârtie, dar în practică este un dezastru. Înseamnă că dacă un american se duce într-o țară străină și începe să facă afaceri acolo în mod legal, legitim sau altfel, este aproape o investigație garantată, o punere sub acuzare și nimeni nu vrea să facă afaceri cu americanii din cauza asta”.
Decizia lui Donald Trump a fost susținută și de un oficial american citat de Financial Times, care a spus că “securitatea națională depinde de faptul că America și companiile sale obțin avantaje comerciale strategice în întreaga lume. Președintele Trump oprește aplicarea excesivă și imprevizibilă a FCPA, care face companiile americane mai puțin competitive”.
Legea în cauză a stat la baza unora dintre cele mai importante cazuri ale Departamentului de Justiție. Între acestea se numără și un proces din octombrie, anul trecut, în care compania americană din domeniul apărării, RTX, a fost de acord să plătească peste 950 de milioane de dolari pentru că a mituit un oficial din Qatar, pentru a facilita vânzările de arme. De asemenea, compania a fost acuzată și că a determinat Pentagonul să plătească în exces pentru arme, inclusiv pentru sistemele Patriot.
Experții anticorupție din SUA au criticat decizia președintelui, despre care au spus că va dăuna companiilor americane care operează în străinătate. De asemenea, un alt oficial american citat de Financial Times a arătat că aplicarea legii a contribuit la creșterea economiei americane. Acesta a precizat că procuratura va emite noi norme de aplicare a legii care promovează competitivitatea și utilizarea eficientă a resurselor federale de aplicare a legii.
De partea cealaltă, cei care susțin eliminarea legii spun că aceasta dezavantaja companiile naționale, întrucât ele “trăiesc cu teama că ar putea fi acuzate de corupție”.
Sursă: Financial Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.