Peste 84% dintre adolescenții cu vârste între 14 și 19 ani care au cont de TikTok accesează platforma zilnic, iar peste jumătate dintre aceștia (53,4%) accesează platforma de mai mult de patru ori pe zi, conform sondajului realizat de World Vision România.
În medie, tinerii petrec în jur de două ore jumătate pe platformă, iar deschiderea unui cont se face în jurul vârstei de 13 ani. Mai mult de 4 din 10 tineri (41,6%) NU verifică informația furnizată pe TikTok. Peste 43% dintre tineri consideră în mare sau în foarte mare măsură că informația furnizată de TikTok este credibilă.
8 din 10 tineri au primit, în perioada campaniei electorale și ulterior în perioada alegerilor, conținut pe TikTok despre alegeri. Mai mult de un sfert (27%) au distribuit mai departe conținut politic în perioada alegerilor. Timpul petrecut pe internet este direct corelat cu frecvența utilizării platformei TikTok: în medie, tinerii petrec 2 ore și jumătate pe TikTok pe zi, conform studiului, și peste 5 ore pe internet, în general. În același timp, tinerii care accesează mai des platforma o consideră ca fiind mai utilă pentru ei.
O altă informație relevată de studiul World Vision România este că unul din zece tineri și-a pus un diagnostic al unei probleme psihologice (depresie, autism, ADHD) în urma vizualizării de conținut pe TikTok, iar 6 din 10 tineri (61,2%) consideră că TikTok poate oferi sfaturi psihologice viabile, utile. Mai mult, 53,5% dintre tineri consideră că TikTok poate oferi sfaturi medicale viabile/utile, nu doar de la medici. Cu cât adolescenții petrec mai mult timp pe platformă, aceștia sunt mai predispuși la a urma tratamente pentru afecțiuni psihologice recomandate pe TikTok.
Tinerii urmăresc cel mai mult conturi ale prietenilor și persoanelor apropiate (76,8%), vedete (68,6%), specialiști în anumite domenii (36,7%), oameni politici (15,2%) sau jurnaliști (9,9%). Întrebați ce tip de conținut vizualizează frecvent pe platforma TikTok, aceștia au răspuns:
Chestionarul a fost realizat pe un eșantion de 1178 de respondenți, cu vârste curpinse între 14 și 19 ani (cu o vârstă medie de 16.4 ani) și are o marjă de eroare de +/-3% pentru un interval de încredere de 95%.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.