Mark Gitenstein a scris, într-un articol de opinie intitulat “Agonia României” și publicat în EUObserver, că există dovezi substanțiale pentru faptul că serviciile secrete rusești au intervenit în alegerile prezidențiale din România, din noiembrie 2024, pentru a-și promova candidatul favorit, într-o referire la Călin Georgescu, pe care înaltul diplomat nu-l numește.
“Anularea alegerilor este un act pe cât de extraordinar, pe atât de problematic, iar interferențele Rusiei în alegerile unui stat membru al UE și al NATO sunt la fel de problematice”, notează acesta, făcând trimitere la hotărârea Curții Constituționale din 6 decembrie, luată după desecretizarea rapoartelor serviciilor române de informații și ale Ministerului de Interne.
Gitenstein trece în revistă rolul important al României pe flancul estic al NATO, menționând scutul antirachetă de la Deveselu, dar și planurile de extindere a prezenței trupelor aliate în țară – “cu peste zece mii de militari planificați a fi prezenți” la bazele militare din Constanța.
În continuare, diplomatul subliniază că are origini românești și că a mai călătorit în țară de peste 20 de ori de când și-a părăsit, oficial postul: “Împărtășesc îngrijorarea profundă cu privire la interferența străină și susțin cu tărie investigațiile Comisiei Europene în temeiul Digital Services Act și ale guvernului român cu privire la încălcarea legislației electorale. Cred, de asemenea, că problemele sunt mult mai profunde. La fel cum vedem în alte părți ale Europei, nemulțumirea profundă față de guvernare a creat o atmosferă toxică în care dezinformarea și propaganda prosperă.
Comisia Europeană ar trebui să finalizeze și să facă publice rezultatele investigației sale privind interferența Rusiei, înainte ca alegătorii să se întoarcă la urne în luna mai. La fel și autoritățile române ar trebui să informeze cu privire la ancheta lor. (…) Cel mai important, partidele politice trebuie să ofere soluții la problemele cronice cu care se confruntă românii obișnuiți. Sunt încrezător că există lideri politici care au talentul politic pentru a face acest lucru. Dar dacă nu o fac, extrema dreaptă, nativiștii și trolii ruși vor continua să agite spiritele în România și în alte state membre ale UE”, mai consemnează acesta.
La fel ca în mare parte din regiune, evidențiază Gitenstein, unii indicatori economici se îmbunătățesc, iar în ultimul timp, tot mai mulți români se întorc acasă, însă percepția publică asupra guvernării actuale este destul de slabă. Pe lângă dezvoltarea țării și a societății, momente marcante fiind includerea în spațiul Schengen și în programul Visa Waiver, Gitenstein spune că România este, încă, afectată de un sistem politic lipsit de strălucire și dezorganizat: “Acum este momentul să acționăm, în România, în Europa Centrală și de Est și în Statele Unite. Pentru că ceea ce se întâmplă în România ne va afecta în cele din urmă pe toți. Așa cum spunea președintele Reagan în ultimul său an de mandat, referindu-se la Europa: «Păstrarea unei Europe pașnice, libere și democratice este esențială pentru păstrarea unor Statele Unite pașnice, libere și democratice».”
Mark Gitenstein (78 de ani) a fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în România între august 2009 și decembrie 2012, în timpul președinției democratului Barack Obama. Mai recent, în ultimii trei ani a fost ambasadorul SUA la Uniunea Europeană, în timpul mandatului democratului Joe Biden.
Articolul integral pe EUObserver
Foto: Marian Mocanu | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.