Săptămâna trecută, ministerele sud-coreene au blocat DeepSeek din motive de securitate. Ulterior, Serviciul Național de Informații al Coreei de Sud (NIS) a transmis că modelul AI chinez colectează “excesiv” date personale și folosește istoricul utilizatorilor pentru a se antrena sistemul.

Conform serviciilor de informații sud-coreene, istoricul conversațiilor din chat-ul aplicației este transferabil către guvernul chinez. NIS a mai spus că DeepSeek oferă agenților de publicitate acces nelimitat la datele utilizatorilor, pe care la stochează pe servere chineze. De asemenea, modelul AI oferă răspunsuri incorecte sau părtinitoare la diverse întrebări cu temă politică sau altele considerate cu subiecte “sensibile”. NIS arată că atunci când a întrebat DeepSeek despre evenimentele din 1989 din Piața Tiananmen, aplicația a răspuns: “Să vorbim despre altceva”. De asemenea, când a fost întrebat în coreeană despre originea kimchi (un fel de mâncare picant, fermentat, care este un aliment de bază în Coreea de Sud) a răspuns că este un preparat coreean, iar când a fost întrebat în chineză, a răspuns că provine din China.

Unele ministere din Coreea de Sud au blocat deja accesul la aplicație, invocând preocupări cu privire la securitate. De asemenea, aceeași măsură a fost luată și în Australia și Taiwan, care au lansat avertismente și au stabilit o serie de restricții asupra DeepSeek. Beijingul a negat constant orice fel de acuzație legată de faptul că ar folosi datele colectate de DeepSeek, iar reprezentanții companiei nu au răspuns unei cereri de comentarii a Reuters legată de acuzațiile NIS.

Sursă: Reuters

Foto: Davide Bonaldo | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday