Un raport guvernamental, obținut de Politico, arată că Rusia coordonează o campanie menită să influențeze alegerile din Germania. Sub denumirea Doppelgänger (în traducere – Dublura), operațiunea agenilor ruși folosește platforma X pentru a posta știri și conținut fals, generat cu ajutorul AI, pentru influențarea alegătorilor germani.
Un oficial a explicat pentru Politico că platformele imită site-uri legitime, cu titluri care diferă foarte puțin, dar sunt populate cu articole generice, adesea create cu AI. “La un moment ales strategic, o poveste fabricată este inserată și apoi răspândită rapid pe rețelele de socializare, inclusiv de către influenceri. Cel mai probabil, aceste site-uri au fost pregătite în avans, pentru a fi activate în perioada premergătoare alegerilor pentru Bundestag”, a mai menționat acesta.
Oficialii germani au identificat peste 100 de site-uri de pseudo-știri, care acumulează de luni de zile conținut menit să manipuleze opinia publică și să scadă încrederea cetățenilor în instituțiile democratice, pentru a-i determina să voteze partidele extremiste.
Agențiile de informații din UE și SUA au urmărit anterior acest tip de operațiune, folosit și pentru a submina sprijinul acordat Ucrainei și să amplifice mesajele pro-Kremlin. Acum se concentrează pe alegerile din Germania, ce vor avea loc pe 23 februarie. Moscova a fost acuzată de interferență în mai multe rânduri, inclusiv în cazul alegerilor prezidențiale din România, care au fost anulate în decembrie 2024, după avertismentele serviciilor de securitate privind atacuri hibride rusești.
Situația din Germania este, de asemenea, extrem de delicată, amintește Politico, deoarece miliardarul Elon Musk și-a exprimat în mod public susținerea pentru extrema dreaptă – partidul Alternativa pentru Germania (AfD) – care ocupă locul al doilea în sondaje. Musk deține platforma X, pe care, la sfârșitul lui ianuarie, au fost înregistrate, într-o singură zi, peste trei mii de postări făcute de conturi “fantomă” (boți). Comparativ, între noiembrie și decembrie, activitatea a rămas relativ scăzută, depășind rareori 50 de postări pe zi.
Politico notează că această tehnică de “supraîncărcare”, adică inundarea rețelelor sociale cu valuri rapide de postări pentru a crea iluzia unei viralizări, este caracteristică campaniilor de dezinformare rusești. Printre temele abordate se numără sprijinul Germaniei pentru Ucraina – conturile false inducând ideea că guvernul de la Berlinul își neglijează proprii cetățeni.
Sursă: Politico
Foto: Vchalup | Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.