Dezvăluirile au fost făcute pentru The Telegraph de către mai mulți diplomați din cadrul NATO. Publicația britanică scrie că Germania s-a numărat printre zecile de membri care au participat la discuțiile informale, în care s-a pus, inclusiv, problema activării Articolului 5 privind apărarea reciprocă. Această posibilitate a fost, însă, rapid exclusă, întrucât necesită acordul unanim al tuturor celor 32 de state membre, deci și al SUA.
Totuși, statele nu au exclus folosirea Articolului 4, care permite consultări de urgență în cazul în care securitatea unui stat membru este amenințată – o măsură utilizată frecvent în contextul disputelor teritoriale dintre Turcia și Grecia. Totuși, varianta care câștigă teren este consolidarea prezenței NATO în Arctica, pentru a aborda preocupările lui Trump referitoare la creșterea influenței Rusiei și Chinei.
The Telegraph amintește că, cu câteva săptămâni înainte de a-și prelua mandatul, Trump a declarat la un eveniment public că nu exclude nicio posibilitate, nici cea a acțiunilor mlitare, pentru ca SUA să capete controlul asupra Groenlandei.
Situație a generat reacții diferite în rândul statelor europene. Cancelarul german Olaf Scholz s-a poziționat ferm împotriva lui Trump, afirmând că “frontierele nu trebuie modificate prin forță”. Implicarea Berlinului în discuțiile secrete despre trimiterea de trupe în Groenlanda a stârnit critici, mai ales că Germania a refuzat posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina.
De partea cealaltă, premierul danez a solicitat aliaților să evite escaladarea tensiunilor cu Washingtonul și a anunțat o serie de măsuri pentru consolidarea securității în Groenlanda. Danemarca a alocat 1,5 miliarde de dolari pentru achiziția de noi nave de patrulare și drone, iar un aerodrom militar va fi modernizat pentru a permite desfășurarea avioanelor F-35.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a încercat să calmeze tensiunile, propunând un compromis, prin intensificarea activităților alianței în Arctica. “Este absolut clar că Trump are dreptate în ceea ce privește nordul îndepărtat – trebuie să facem mai mult”, a subliniat Rutte. Situația rămâne tensionată, iar aliații europeni caută un echilibru între securitatea Arcticii și evitarea unei confruntări directe cu Washingtonul.
Donald Trump vrea să preia controlul asupra Groenlandei, întrucât teritoriul are importanță strategică pentru armata americană, fiind poziționată între SUA și Rusia. De asemenea, dispune de vaste resurse naturale.
Sursă: The Telegraph
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.