Potrivit documentelor obținute de Politico, diplomații Uniunii Europene din Statele Unite au angajat firma DCI Group AZ pentru a-i consilia cu privire la strategia de comunicare și la angajamentul public, cu accent pe promovarea comerțului și a investițiilor UE în SUA.
Formularul a fost depus la Registrul agenților străini din SUA la 1 noiembrie, când încă se desfășura campania electorală, iar Trump nu fusese ales președinte, ceea ce sugerează că blocul comunitar făcea, încă de atunci, eforturi de a înțelege dacă Trump își va pune în practică amenințările cu creșterea taxelor la bunurile importate.
Angajarea unui grup de lobby este, pentru UE, o lecție învățată încă din primul mandat al lui Donald Trump, scrie Politico, mandat în care blocul comunitar a trebuit să se bazeze pe misiunile diplomatice ale fiecărei țări, întrucât reprezentanții săi nu au avut acces la înalți oficiali ai guvernului. În context, comisarul european pentru Comerț nu s-a întâlnit, încă, cu oficialii din a doua administrație Trump, deși aceștia și-au preluat mandatele de mai bine de două săptămâni.
“DCI poate că nu ar fi în măsură să deschidă uși, la cel mai înalt nivel, dar ar putea să explice ce se întâmplă, de fapt, și să faciliteze accesul la factorii de decizie din Partidul Republican”, a declarat un fost oficial european din domeniul comercial. Rămâne neclară perioada în care este valabil contractul sau cât a plătit delegația UE.
La mijlocul campaniei prezidențiale din 2016, Trump l-a angajat pe fostul președinte al firmei, Jim Murphy, ca director politic național. De asemenea, de când a fost fondat în 1996, DCI Group a lucrat pentru junta militară din Myanmar, a promovat interesele Azerbaidjanului în SUA și ale companiilor de tutun, telecomunicații, energie și de fonduri speculative. În plus, conform celui mai recent bilanț depus de DCI la registrul de lobby din Senatul American, unul dintre clienții săi este EN+, un producător de aluminiu care, în trecut, s-a aflat pe lista entităților rusești sancționate de guvernul american. Un alt client a fost SCM Consulting Limited, o entitate deținută de cel mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov, acuzat de Volodimir Zelenski că a pus la cale o lovitură de stat.
Investigație integrală la Politico
Foto: Tanaonte | Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.