Potrivit unui sondaj efectuat de asociația industriei digitale Bitkom și preluat pe larg de presa germană, 88% dintre alegătorii germani se tem că fie guverne străine, fie grupuri sau persoane afiliate altor state, vor încerca în mod activ să influențeze rezultatul votului din 23 februarie, prin campanii pe rețelele sociale. Printre statele suspectate de activitate nefastă sunt Rusia (45%), urmată de SUA (42%) și China (26%), iar 8% dintre respondenți cred că statele est-europene vor face acest lucru.

Pentru context, reamintim că Rusia este țara care și-a format o reputație de interferență în alegerile străine, prin intermediul fermelor de troli și boți, și de stat interesat direct de dezbinarea Europei și oprirea sprijinului pentru Ucraina. Dar Elon Musk, principalul susținător al președintelui american Donald Trump, a adus insulte la adresa liderilor germani și și-a exprimat deschis susținerea față de partidul de extremă dreapta AfD, pe care l-a numit “singura speranță a țării”. La începutul lunii ianuarie, Musk a participat alături de liderul AfD, Alice Weidel, la o discuție în direct de o oră pe platforma sa, X (Twitter). Din aceste motive, Musk este considerat poate principalul motiv pentru care SUA sunt percepute ca fiind o amenințare ridicată la adresa alegerilor.

Aproximativ 80% dintre respondenți consideră că următorul guvern ar trebui să abordeze problema dezinformării din online și să acorde prioritate politicii digitale. 82% din alegătorii chestionați au spus că își formează opiniile politice în urma discuțiilor cu prietenii și familia, 76% se documentează de la televizor și 69% pe internet. 37% verifică informațiile înainte de a le împărtăși prin intermediul rețelelor de socializare.

Cele mai mari îngrijorări exprimate de alegători sunt legate de amenințarea deepfake, iar aproximativ 56% dintre respondenți au spus că democrația germană nu este pregătită să contracareze astfel de amenințări, în timp ce o treime consideră că s-a confruntat deja cu informații greșite răspândite online despre viitoarele alegeri.

Două treimi dintre alegătorii chestionați în sondajul Bitkom și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea față de campaniile agresive ale partidului de extremă dreaptă AfD pe rețelele sociale, în special cele care vizează tinerii alegători. 87% sunt de părere că societatea însăși trebuie să facă mai mult pentru a contracara extremismul de dreapta, iar 78% cred același lucru și despre extrema stângă. 79% dintre respondenții consideră cei mai mari câștigători de pe rețelele sociale au fost populiștii.

La sondaj au participat puțin peste o mie de alegători eligibili.

Sursă alternativă: DW

Foto: Skypixel | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday