Mai mulți oficiali ucraineni au explicat pentru Reuters că rachetele balistice furnizate de nord-coreeni și lansate de ruși în Ucraina, începând cu decembrie anul trecut (un total de aproximativ o sută), sunt semnificativ mai precise. La aceeași concluzie au ajuns și experții în armament consultați de Reuters. Dacă în primele luni de lansare aveau marjă de eroare de 1-3 km, toate cele 20 de rachete nord-coreene lansate în ultimele săptămâni pe teritoriul ucrainean au lovit țintele sau au căzut la o distanță de doar 50-100 de metri de acestea. Această îmbunătățire sugerează că Phenianul folosește conflictul pentru a-și testa și perfecționa tehnologia de rachete.

Deși nu este cert cum au atins o astfel de precizie, experții din domeniu au sugerat mai multe explicații posibile: instalarea unor sisteme de navigație mai avansate, adăugarea unor mecanisme de ghidare și manevrare sau chiar furnizarea de informații mai precise legate de ținte de către trupele rusești.

Un expert în armament de la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul a avertizat că aceste îmbunătățiri ar putea reprezenta o amenințare semnificativă pentru Coreea de Sud, Japonia și Statele Unite, dar și un potențial pericol major, prin vânzarea de armament nord-coreean avansat către țări “instabile politic” sau către diferite grupări armate.

Coreea de Nord a dezvoltat rapid programe de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune, iar conflictul din Ucraina reprezintă, pe lângă apropierea de Rusia, o oportunitate prin care le poate testa în condiții reale de luptă, relatează Reuters. 

Deși numărul rachetelor nord-coreene utilizate de Rusia este relativ mic în comparație cu alte tipuri de atacuri, acestea au o putere distructivă considerabilă. Potrivit unui oficial militar, rachetele nord-coreene au o rază de acțiune de până la 800 km și pot transporta încărcături explozive de aproximativ o tonă, fiind mai puternice decât rachetele rusești Iskander-M, care au o rază de doar 500 km și focos mai mic.

Moscova și Phenianul au negat în repetate rânduri că ar exista livrări de armament între ele, deși în septembrie 2023, liderii celor două țări au promis o cooperare militară mai strânsă. Conform informațiilor furnizate de oficiali sud-coreeni, Rusia oferă sprijin pentru dezvoltarea și producția de rachete nord-coreene în schimbul livrărilor de muniție și trupe din partea acesteia. Există suspiciuni și că Rusia ar putea furniza Phenianului piese pentru rachete, sprijin financiar și tehnologie spațială.

Analiză integrală pe Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday