În versiunea anterioară a “Principiilor AI”, compania sublinia că nu va urmări să permită ca tehnologiile sale să fie folosite ca mijloace de a provoca sau de a facilita în mod direct vătămarea oamenilor și nici în tehnologii pentru supraveghere, care să încalce normele agreate la nivel internațional. Totuși, în versiunea actualizată, aceste aspecte nu se mai regăsesc.
Directorul general al diviziei DeepMind a scris, într-o postare pe blogul Google, că “are loc o competiție globală pentru dezvoltarea AI, într-un peisaj geopolitic din ce în ce mai complex. Credem că democrațiile ar trebui să conducă în dezvoltarea inteligenței artificiale, ghidate de valori fundamentale precum libertatea, egalitatea și respectul pentru drepturile omului”.
Modificările au venit înainte ca Google să își anunțe rezultatele financiare, care au fost sub așteptări și au dus la o scădere a acțiunilor, pe bursă, de până la 9%. Noua politică reflectă ambițiile tot mai mari ale Google de a atrage tot mai mulți clienți, inclusiv entitățile guvernamentale, iar schimbarea de direcție, de la un update la altul, este în concordanță cu retorica liderilor din Silicon Valley, cu privire la cursa în domeniul AI, între SUA și China.
Prima dată, Google și-a stabilit principiile AI în 2018, după ce a refuzat să reînnoiască un contract guvernamental, care ajuta Washingtonul să analizeze și să interpreteze videoclipurile captate de drone, folosind inteligența artificială. La acel moment, înainte de încheierea contractului, câteva mii de angajați au semnat o petiție împotriva acestuia și zeci de lucrători au demisionat.
Sursă: CNBC
Foto: Dreamstime/Piotr Swat
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.