Potrivit documentelor consultate de Financial Times, este vorba despre grupul IT francez Atos. În 2021, filiala sa din Moscova a cumpărat software-ul folosit pentru “un proiect extrem de sensibil”. Proiectul, cunoscut sub numele de “Sistemul de intrare/ieșire (EES) al UE”, va colecta date care arată deplasările fiecărui călător străin ce intră sau iese din UE, înregistrând automat date precum numele, informațiile documentelor de călătorie și date biometrice precum amprentele digitale și imaginile faciale. Acest sistem va înlocui procedura actuală de ștampilare manuală a pașapoartelor, având ca scop îmbunătățirea securității și eficienței la frontiere.
Filiala Atos din Moscova funcționa în baza unei licențe acordate de FSB, care acoperă “dezvoltarea, producția, distribuția de instrumente de criptare, sisteme informatice și sisteme de telecomunicații”. În mod normal, explică experții în securitate cibernetică pentru FT, această licență a permis serviciului rus de securitate FSB să aibă acces la activitatea companiei în Rusia, chiar când Atos a achiziționat un software care a permite companiilor aeriene să verifice informații despre călători, activitate care ar necesita în mod normal o autorizație de securitate UE. Astfel, după cum relatează jurnaliștii britanici, Parchetul european (EPPO), condus de Laura Codruta Kovesi, analizează implicarea ATOS Rusia în proiect și dacă au fost afectate interesele financiare ale UE.
Atos a susținut că în 2022, după invazia Rusiei în Ucraina, a renunțat să mai facă afaceri în Rusia, dar nu este clar dacă FSB și-a menținut accesul la softul respectiv. OLAF, organismul de supraveghere antifraudă al UE, a investigat anul trecut acuzațiile privind implicarea Atos Rusia și a constatat că măsurile luate pe plan intern de EU-Lisa, agenția care pune în aplicare proiectul EES, pentru a aborda problemele de securitate, nu au fost suficiente. La rândul ei, EU-Lisa a declarat că nu a fost identificată nicio încălcare a securității și că va continua să efectueze evaluări la nivelul securității proiectului.
EES a avut deja mai multe întârzieri din cauza problemelor tehnice. Implementarea este planificată pentru anul 2025, însă o dată exactă nu a fost încă stabilită. EPPO a declarat că nu comentează investigațiile pe care le desfășoară. Până în prezent nu au fost formulate acuzații.
Sursa: FT
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.