Două companii americane de biotehnologie, United Therapeutics și EGenesis, au anunțat că au primit autorizare din partea Administrației americane a Medicamentelor (FDA) pentru a face testele. Cele două realizează încă din 2019 experimente de implantare a rinichilor de porc, modificați genetic, inițial la persoane aflate în moarte cerebrală. 

Acest lucru reprezintă un pas de mare importanță, în condițiile în care persoanele care așteaptă un transplant se confruntă cu o listă lungă de așteptare. Potrivit datelor citate de ScienceAlert, în SUA sunt circa 100 de mii de persoane pe listă, dintre care 90 de mii așteaptă un rinichi.

În prima fază, vor fi recrutați șase pacienți cu boală renală în stadiu terminal, urmând ca după, programul să fie extins la 50 de persoane, potrivit United Therapeutics. În paralel, EGenesis a anunțat că a primit aprobare pentru un studiu separat, cu trei pacienți. 

Participanții la aceste teste vor fi monitorizați pe tot parcursul vieții, pentru a evalua funcția renală, ratele de supraviețuire și riscul de infecții zoonotice – boli care trec de la animale la oameni. 

Xenotransplantul – transplantul de organe de la o specie la alta – este de mult timp un obiectiv atractiv, dar dificil de realizat. Primele experiente de acest fel, pe primate, au eșuat, dar de-a lungul timpului au fost înregistrate progrese în domeniul editării genelor și al gestionării sistemului imunitar. 

În prezent, există un singur receptor uman în viață al unui organ de porc, o femeie de 53 de ani din Alabama, care a trecut prin transplantul realizat de United Therapeutics pe 25 noiembrie 2024.

Sursă: ScienceAlert

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday