Juan M. Merchan, judecătorul de caz de la instanța din Manhattan, a pronunțat o condamnare fără pedeapsă pentru Donald Trump, care peste doar zece zile va fi învestit al 47-lea președinte al Statelor Unite. Ședința a început la ora locală 9:30 (ora 16:30 a României), iar Trump nu a fost prezent fizic, ci a participat online.

Procuratura a recomandat o sentință fără niciun fel de pedeapsă, având în vedere calitatea lui Donald Trump, de președinte ales. Procurorul Joshua Steinglass a explicat că pedeapsa maximă ar putea fi de patru ani de închisoare, dar există și alte opțiuni mai ușoare. Procurorii au recomandat o condamnare fără pedeapsă sau alte obligații pentru Trump, ținând cont că va reveni în funcția de președinte. Steinglass a spus că procurorii sunt de acord cu posibilitatea ca Trump să nu primească nicio pedeapsă, având în vedere natura unică a cazului și faptul că acesta este președinte ales. Totuși, a subliniat că verdictul de vinovăție a fost unanim și trebuie respectat. Pe scurt, procurorii cer clemență, dar insistă că verdictul de vinovăție rămâne valabil.

Steinglass a adăugat că președintele ales nu a arătat niciun fel de remușcare pentru acțiunile sale, că i-a încurajat pe alții să respingă verdictul din mai 2024 și că, potrivit raportului întocmit de ofițerul de probațiune, Trump credea că “este mai presus de lege”. În timp ce procurorii își prezentau argumentele, Trump părea nemulțumit, conform jurnaliștilor din sală.

Avocatul lui Donald Trump a criticat poziția procurorilor din timpul procesului, spunând că nu este de acord cu modul în care s-a desfășurat acesta: “Sunt foarte, foarte mult în dezacord cu mare parte din ceea ce s-a spus despre acest caz și despre legitimitatea a ceea ce s-a întâmplat în această sală de judecată. Este o zi foarte tristă. Este o zi tristă pentru președintele Trump, pentru familia și prietenii săi, dar, în opinia apărării, este și o zi tristă pentru această țară”, a spus Todd Blanche. Avocatul sugerează că procesul nu a fost corect și că verdictul reprezintă o problemă mai mare pentru țară, nu doar pentru Trump personal.

Donald Trump s-a adresat direct instanței și a descris acest caz ca fiind “o experiență foarte îngrozitoare” pentru el. El a susținut că procesul nu a fost gestionat corect și că a fost influențat politic. Trump a acuzat că procurorul de caz, Alvin Bragg – numit de democrați, are legături cu adversarii săi politici. Totodată, l-a sfidat chiar pe judecător, din nou, spunându-i că oamenii i-au urmărit procesul și așa se explică faptul că a câștigat toate statele indecise. Deși a refuzat să depună mărturie pe parcursul procesului, legislația i-a permis președintelui ales să facă acest lucru înainte de pronunțarea sentinței.

După încheierea declarației lui Trump, judecătorul Merchan i-a mulțumit și a punctat că “impunerea unei pedepse este una dintre cele mai dificile și semnificative decizii pe care le poate lua orice judecător al unei instanțe penale, când este chemat să facă acest lucru”.

Judecătorul Juan Merchan a declarat că “puterea președinției nu poate șterge un verdict al unui juriu”. Totuși, el a subliniat că protecțiile legale semnificative și extraordinare care vin cu funcția de președinte sunt un factor important de luat în considerare. Cu toate acestea, Merchan a spus clar că aceste protecții nu reduc gravitatea faptei și nu justifică în niciun fel comiterea acesteia. Acesta admite că președintele beneficiază de anumite protecții legale, dar aceste protecții nu scutesc faptele de la a fi tratate conform legii.

Judecătorul a declarat, în final, că îi acordă lui Trump o sentință fără pedeapsă și i-a spus direct acestuia: “Doamne ajută cu cel de-al doilea mandat”.

Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, a fost găsit vinovat în luna mai 2024 pentru 34 de capete de acuzare, legate de falsificarea situației contabile a Trump Organization, pentru a ascunde plăți făcute către actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels, în urmă cu aproape zece ani, pentru ca aceasta să nu dezvăluie, în timpul campaniei electorale din 2016, că a avut o aventură cu Trump și să creeze, astfel, un scandal care să-i afecteze șansele electorale ale candidatului de la acea vreme.

Decizia a făcut din Trump primul fost sau actual președinte condamnat, iar de atunci, avocații lui Trump au încercat diverse metode pentru a obține suspendarea pe termen nelimitat sau anularea pronunțării sentinței. Una dintre acestea a fost invocarea unei decizii a Curții Supreme din luna iulie referitoare la imunitatea prezidențială. Mai concret, Curtea a hotărât că instanțele de judecată trebuie să delimiteze când cineva poate fi judecat pentru faptele comise în calitate de persoană privată și când pentru acțiuni din calitatea de președinte al statului.

Deși speța se referea la acțiunile comise de Trump în contextul asaltului asupra Capitoliului, din 6 ianuarie 2021, zi în care era certificată victoria lui Joe Biden în alegeri, avocații lui Trump s-au folosit de ea în procesul legat de Stormy Daniels. Aceștia au transmis că o parte din probele aduse de procurori au fost obținute în timpul primei președinții Donald Trump, din declarațiile fiscale, și a cerut ca acestea să nu fie admise. 

Luna trecută, judecătorul Merch a respins cererea lor de anulare a condamnării. La acea vreme, procurorul indica faptul că este de acord cu amânarea pronunțării pedepsei chiar și după 2029, când Trump își va încheia mandatul de președinte, având în vedere aspectul istoric al cazului. Săptămâna trecută, Merch a stabilit termenul pentru astăzi, 10 ianuarie, și a sugerat că nu va pronunța o pedeapsă cu închisoarea. În paralel, Trump a sesizat și curtea de apel a statului New York, dar și Curtea Supremă, pentru anularea condamnării, însă ambele demersuri au fost respinse.

Surse alternative: CNN. BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday