UPDATE, ora 21. Premierul Ciolacu și miniștrii cabinetului au depus jurământul la Palatul Cotroceni, în prezența președintelui Klaus Iohannis. Din acest moment, Guvernul Ciolacu, susținut de PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, își poate începe activitatea.
”Cu toții ați fost votați și vă felicit. Vă doresc multă energie. Felicitări pentru noul guvern. Intrați într-o perioadă dificilă în noile responsabilități. Vă rog să reușiți toți ce vă propuneți, dar în special pentru România și români. Oamenii așteaptă un guvern care menține ferm traiectoria pro-europeană a României. Suntem într-o situație care nu a mai existat până acum, cu alegeri anulate”, a declarat președintele Iohannis după ceremonia de depunere a jurământului.
UPDATE, ora 20:10. Conform anunțului făcut de Daniel Suciu, de la tribuna parlamentului, au fost exprimate 383 de voturi, deși au fost prezenți 450 de parlamentari. Guvernul a primit un număr de 240 de voturi “pentru” și 143 “împotrivă”.
“Ca urmare a faptului că au fost 240 de voturi <<pentru>>, se constată că a fost întrunită majoritatea (cel puțin 233 de voturi favorabile) pentru ca parlamentul să acorde încredere guvernului, miniștrilor și programului de guvernare”, a mai spus Daniel Suciu.
După anunț, prim-ministrul Ciolacu a avut o scurtă declarație, în care le-a mulțumit celor care l-au votat. Odată cu acordarea votului de încredere, pentru prim-ministru și miniștri urmează depunerea jurământului, la Palatul Cotroceni, în prezența președintelui Klaus Iohannis.
Anterior, Ionuț Moșteanu a anunțat că nu va vota Guvernul Ciolacu.
UPDATE, ora 20. Parlamentarii au început să voteze cu puțin timp înaintea orei 19, iar procedura a durat aproape o oră. În prezent, are loc numărătoarea voturilor exprimate cu bile.
UPDATE, ora 18:15. Ședința plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului a început, în această după-amiază. După intonarea imnului, Marcel Ciolacu a prezentat, pe scurt, planul de guvernare care “să răspundă provocărilor economice și sociale pe care le avem în față”, potrivit lui.
Ciolacu a afirmat că acest guvern “nu va lua măsuri de austeritate. Ne dorim ca fiecare euro pe care îl oferim pentru dezvoltare să aibă o justificare solidă. Facilitățile fiscale vor fi extrem de țintite. Menținem politicile publice care au produs rezultate importante în 2024 și le setăm ca standard”.
Ciolacu a vorbit și despre o altă misiune importantă a viitorului guvern, stabilirea unui calendar al alegerilor prezidențiale “în siguranță și transparență. (…) Nu cred că în această sală există politicieni pro-europeni și politicieni anti-europeni. La 35 de ani de la Revoluție, mi-e greu să cred că cineva își dorește să ne întoarcem la dictatură. România s-a schimbat radical, la fel și viața românilor. Suntem membri NATO, UE, și recent am fost admiși în Schengen. Nimeni nu vrea să piardă asta”.
Ilie Bolojan, ales dimineață președinte al Senatului, a spus că guvernul trebuie să mențină parcursul european și euroatlantic al României și să restabilească încrederea cetățenilor în stat și în clasa politică. El a completat: “Avem nevoie de o administrație publică bună, de investiții în educație, de modernizarea și eficientizarea sistemului de sănătate, suntem obligați să investim în apărare. O importantă provocare este să ținem România în rândul țărilor libere – depinde cum putem să ne valorificăm beneficiile apartenenței la UE și NATO”.
Cătălin Drulă, din partea USR, a spus că Guvernul Ciolacu a mințit, în privința economiei. El a reiterat că parlamentarii vor vota împotriva cabinetului Ciolacu.
De asemenea, Kelemen Hunor, liderul UDMR a punctat că România trece printr-o criză politică majoră, suprapusă unei crize bugetare, și că este necesar ca viitorul guvern trebuie să stabilească data alegerilor prezidențiale nu mai târziu de luna aprilie.
UPDATE 3. Toți miniștrii propuși au primit aviz favorabil în comisiile de specialitate din parlament, conform televiziunilor de știri. Urmează, de la ora 17, prezentarea programului de guvernare în Plenul Reunit al Parlamentului, dezbaterii și votul de învestire.
Programul de guvernare a fost publicat pe site-ul Camerei Deputaților.
UDAPTE 2. Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis: “Coaliția pro-europeană formată din PSD, PNL, UDMR și minorități s-a hotărât să construiască o majoritate și un guvern. Această majoritate este certă. Coaliția pro-europeană mi-a propus un candidat pe care am decis să îl accept. În consecință, îl desemnez în funcția de prim-ministru al României pe Marcel Ciolacu. Coaliția are toate șansele să continue parcursul foarte bun al țării, după reușitele economice, după intrarea în spațiul Schengen”.
Principalele declarații ale lui Marcel Ciolacu: “Domnule președinte, vă mulțumesc pentru încrederea acordată. Mandatul încredințat astăzi mă onorează. Cred că am învățat toți din greșelile trecute. Sper să găsim cele mai bune soluții pentru vremurile pe care le avem în față. Sunt conștient că nu va fi un mandat ușor”.
Marcel Ciolacu (PSD) a ocupat funcția de prim-ministru al României începând din iunie 2023. Înainte, a fost președintele Camerei Deputaților în perioada 2021 – 2023.
El a candidat pentru funcția de președinte al României în cadrul alegerilor din noiembrie, și a obținut 19,15% din voturi, situându-se pe locul trei, la doar 2.742 de voturi în spatele Elenei Lasconi, candidata USR.
PNL va avea șase ministere în noul guvern din coaliția cu PSD și UDMR, între care: Cătălin Predoiu la Interne, Emil Hurezeanu la Externe și Daniel David la Educație. UDMR va prelua ministerele Dezvoltării și Finanțelor.
UPDATE 1. PSD va avea următoarea listă de miniștri:
- Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr;
- Ministerul Justiției – Radu Marinescu;
- Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu;
- Ministerul Economiei – Bogdan Ivan;
- Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila;
- Ministerul Muncii – Simona Bucura-Oprescu;
- Ministerul Culturii – Natalia Intotero;
- Ministerul Agriculturii – Sorin Barbu.
Știrea inițială. Kelemen Hunor anunță că UDMR va avea două ministere, cel al Dezvoltării și cel al Finanțelor. Cele două portofolii vor fi preluat de Attila Cseke, respectiv Barna Tánczos.
Președintele PNL, Ilie Bolojan, a susținut o conferință de presă după Biroul Politic al partidului, care a validat propunerile pentru funcțiile de ministru în noul guvern. PNL va avea șase ministere, dintre cele 16 câte vor fi în noul Executiv, după cum urmează:
- Ministerul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu, care va avea și calitatea de vicepremier.
- Ministerul de Externe – Emil Hurezeanu (fost ambasador al României în Austria).
- Ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș.
- Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
- Ministerul Mediului – Mircea Fechet
- Ministerul Educației și Cercetării – Daniel David (rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca).
”Aceștia sunt colegii care vor reprezenta PNL în guvernul care se va forma mâine. Vom avea un candidat unic la funcția de președinte. Sperăm că de mâine noul guvern să între în pâine, să ia măsuri pentru un stat mai eficient, pentru reforme”, a declarat Ilie Bolojan.
Întrebat de ce PNL a cedat Ministerul Dezvoltării, Ilie Bolojan a răspuns: ”Aici, din respect pentru țara noastră și fără a intră în discuții despre ceea ce s-a întâmplat în coaliție, am luat decizii pentru țară. România trebuie să aibă un guvern stabil, nu guverne minoritare”.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.