Curtea Supremă a SUA a decis miercuri că va organiza, pe 10 ianuarie 2025, audieri privind contestația depusă de TikTok și compania sa mamă, ByteDance, în legătură cu legea care forțează compania chineză să vândă platforma până la data de 19 ianuarie, iar în cazul în care nu se conformează, aceasta nu va mai putea fi instalată, deoarece va lipsi din magazinele de aplicații.  Audierile vor dura două ore, timp în care Curtea va analiza recursul TikTok împotriva departamentului de justiție și al procurorului general, Merrick Garland.

Pe 16 decembrie, TikTok și ByteDance au solicitat Curții Supreme a SUA să nu aplice măsura privind vânzarea, despre care au afirmat că “încalcă protecția libertății de exprimare prevăzută de Primul Amendament al Constituției SUA”, după ce, la începutul acestei luni, o curte federală de apel din Washington, DC, a menținut în unanimitate interdicția.

CNN relatează că gestionarea de către instanță a apelului companiei de social media este neobișnuită. În cele mai multe cazuri, instanța revizuiește argumentele scrise de ambele părți implicate într-o dispută, înainte de a decide dacă vor avea loc audieri. Dar, în acest caz, a renunțat la această procedură și a acceptat să examineze imediat recursul.

Curtea va audia argumente cu privire la constituționalitatea legii și a transmis că își amână examinarea privind blocarea temporară până în ziua audierilor, sugerând că judecătorii ar putea emite o hotărâre în acest caz cu doar câteva zile înainte ca legea să intre în vigoare, pe 19 ianuarie.

TikTok are 170 de milioane de utilizatori doar în Statele Unite, iar compania chineză a declarat că închiderea, chiar și pentru o lună, ar duce la pierderea unei treimi din numărul de utilizatori și ar submina capacitatea sa de a atrage agenții de publicitate și de a recruta creatori de conținut și angajați.

Aplicația riscă să fie interzisă dacă nu se conformează legislației americane. Congresul a adoptat măsura în aprilie, invocând probleme de securitate națională. Departamentul de Justiție a declarat că Tiktok, fiind o aplicație din China, reprezintă “o amenințare la adresa securității naționale de o profunzime și o amploare imens din cauza accesului său la cantități mari de date privind utilizatorii americani, de la locații la mesaje private, și a capacității sale de a manipula în secret conținutul pe care americanii îl vizualizează pe aplicație”.

Sursa: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday