Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în această după-amiază, înaintea participării la Summitul UE – Balcanii de Vest, de la Bruxelles. Președintele a subliniat că va aduce în discuție problema ingerinței Rusiei în alegerile din România și în numeroase procese care privesc Uniunea Europeană. Referitor la campania lui Călin Georgescu, președintele spune că intervenția Rusiei “a fost subtilă și complexă”.

Klaus Iohannis explică faptul că CSAT a fost convocat în momentul în care serviciile de informații și state aliate au semnalat ingerințe exterioare în procesul electoral.

Principalele declarații: 

  • Este nevoie de găsirea unor instrumente și soluții, pentru că oamenii asta așteaptă de la conducerea UE și a conducerilor naționale. Am discutat despre instrumentele pe care trebuie să le avem pentru a combate interferența malignă a Rusiei în toate procesele care privesc UE: în alegeri, proceduri, felul în care se creează politicile europene și naționale și pentru a reduce expunerea noastră la aceste interferențe perfide.
  • Voi informa și despre situația din România, privind procesul electoral. Nu a fost un atac doar la adresa României, ci și a democrației. Toate țările sunt expuse acestui risc. Este necesară o coordonare la nivelul întregii UE pentru a ne apăra împotriva ingerințelor Rusiei. Trebuie stabilite mecanisme și proceduri clare pentru a ne apăra împotriva acestor atacuri hibride ale Rusiei.
  • România este și va rămâne o țară cu o profundă vocație europeană, cu o democrație solidă și este un stat membru de încredere. Reacția României a fost imediată, puternică și corectă. Sunt încrezător că așa va rămâne. UE îndeamnă la valori, principii, libertate, progres, prosperitate și progres. UE nu este un spațiu perfect, dar, dacă noi nu ne demonstrăm atașamentul, nu putem construi un viitor mai bun. Am primit o lecție dură în ultimele săptămâni, după un an foarte complicat, cu multe alegeri. 
  • Spuneți că soluția CCR a fost cea corectă. Faceți pe cineva culpabil de ceea ce s-a întâmplat? Nu fac pe nimeni responsabil. Intervenția a fost subtilă și complexă, încât mare parte din ce s-a întâmplat a fost descoperit abia după primul tur. Din păcate, legile nu au fost suficiente. Un candidat și-a făcut o campanie excesivă pe o rețea de socializare, despre care spune că a costat zero, nu crede nimeni.
  • Acele rețele trebuie să marcheze campania. BEC a somat acea rețea, TikTok, să oprească campania, solicitare care a fost ignorată, și a continuat sâmbătă și duminică campania pentru acest candidat, ceea ce este o încălcare a legii. Rețeaua a ignorat BEC. BEC nu a avut niciun instrument să intervină, cum nu are nici UE. Sunt chestiuni care nu au avut pe moment soluție.
  • Influența străină s-a dovedit ulterior, prin intermediul partenerilor străini, de aceea a durat câteva zile până discuțiile din CSAT să se poată dezbate. De aceea nu putem să culpabilizam pe cineva. Legislația trebuie îmbunătățită și să fie mai clară.
  • Este nevoie de o cooperarea mai strânsă între instituțiile care se ocupă de cyberspace. Ele colaborează în plan instituțional, dar e nevoie să fie mai aproape unii de alții. Nicio țară, singură, nu poate să rezolve aceste chestii. Avem lecția învățată. Nu pornesc de la premiza că se va mai întâmpla. Sunt convins că lumea va fi mult mai atentă și următoarele alegeri vor fi mai transparente.
  • CSAT nu are nicio atribuție în procesul electoral propriu-zis. Eu am reacționat când am primit informații că a fost o ingerință străină. Asta a durat patru zile, după care CSAT a făcut o comunicare care a fost publică: că au fost ingerințe străine, că o rețea a acționat ilegal. La puțină vreme, un grup de asociații au cerut desecretizarea. Documentele au fost făcute publice, iar CCR a făcut o nouă analiză. Asta a fost evoluția. CSAT-ului îi este interzis să comunice către entități care nu sunt specificate în lege, iar CCR nu se află printre acestea.
  • Cu partea rusă nu voi vorbi, dar cu partenerii din Consiliul European voi vorbi. Le voi explica detaliat ce s-a întâmplat, nu doar să înțeleagă pericolul imixtiunii ruse, ci să înțeleagă că am procedat corect. Imixtiunile au un caracter distructiv. 
  • După anularea alegerilor, ați vorbit despre ingerința Rusiei. De ce n-a fost convocat ambasadorul rus? Noi știm ce s-a întâmplat. Este extrem de complicat să arăți cu degetul și să spui: voi ați fost! În cyberspace și în atacuri maligne este complicat de găsit ceva indubitabil, iar atribuirea este greu de demonstrat. Dar, din felul în care s-a acționat, din modul în care s-a derulat întreaga operațiune, atac simultan pe toate servele prinse în numărarea voturilor, aceste acțiuni multiple nu pot fi efectuate de actori individuali. În zona de servicii aceste modele de comportament se cunosc foarte bine și se știe cine acționează în acest sens și aici a fost Rusia.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday