UPDATE, ora 20:35. PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților naționale au emis un comunicat comun de presă, difuzat de Agerpres, la finalul rundei de negocieri din această după-amiază. Partidele politice spun că “au luat act de refuzul USR de a manifesta o atitudine constructivă și responsabilăși că cererile transmise de formațiunea condusă de Elena Lasconi servesc drept “pretext pentru a se disocia de un proiect comun de guvernare”.

Reprezentanții PSD, PNL, UDMR și ai minorităților naționale transmit, totuși, că vor trata cu seriozitate punctele lansate de USR, mai cu seamă pe cel legat de asigurarea unei guvernări stabile, susținute de o majoritate puternică în parlament. Mai departe, arată aceștia, va fi stabilit un calendar pentru alegerile prezidențiale, după instalarea noului guvern. 

“Toate formaţiunile pro-europene au avansat în grupurile de lucru de la Parlament în vederea finalizării programului de guvernare în cursul zilei de vineri. (…) Liderii coaliţiei pro-europene au reiterat necesitatea unui candidat comun la preşedinţie, care să fie ales prin consens la nivelul tuturor partidelor”, se mai arată în comunicat.

Conform centralizării voturilor la alegerile parlamentare din 1 decembrie, PSD a obținut 22% dintre voturi, PNL circa 14% și UDMR 6,4%. În schimb, USR a primit voturile a 12% dintre alegători.

Știrea în formă inițială. USR condiționează rămânerea în coaliția pro-europeană de acceptarea unui set de opt măsuri de către celelalte partide, până luni, precum adoptarea bugetului, demiterea șefului AEP și a șefilor SRI și SIE, dar și demisia președintelui Iohannis. 

Liderii PSD, PNL, UDMR, USR şi Grupul Minorităţilor Naţionale s-au întâlnit din nou în această după-amiază, pentru a negocia formarea unui guvern pro-european, după mai multe zile de tensiuni pe tema programului de guvernare. Elena Lasconi a susținut o declarație de presă, după ce a ieșit de la negocieri. Din primele informații, discuțiile au continuat și după ieșirea reprezentanților USR de la discuții.

Principalele declarații: 

  • Am venit cu 8 puncte ce se regăsesc și în programul de guvernare. N-ai cum să promiți că vei face lucruri, dacă nu te asiguri că ai banii pentru asta.
  • Cerem adoptarea urgentă a bugetului pe 2025 în Parlament, până luni – se poate face asta dacă este voință.
  • Cerem demiterea în parlament a președintelui AEP, Toni Greblă, formarea unei comisii de anchetă privind anularea alegerilor și influențele străine, demiterea șefilor serviciilor secrete, precum și constituirea unui grup de lucru pentru legislația serviciilor pentru a asigura un control civil.
  • Partidele din coaliție să ceară demisia președintelui Iohannis. Acesta trebuie să-și depună demisia, iar președintele Senatului să devină interimar. Cerem declanșarea procedurilor pentru referendumul “Fără Penali în funcții publice”. Au spus că au luat act de ce am prezentat noi, că au un calendar pentru asta.
  • Trebuie să voteze pentru ce am propus noi până luni.

Anterior întâlnirii, liderul deputaților USR a anunțat că va participa la întâlnire. ”La ora 16.00 trebuie să fie o întâlnire la Guvern, în care să mai facem nişte paşi. Vom fi acolo. (…) Există în continuare o întrebare care nu a primit răspuns şi noi vrem să îl aflăm, cine este premierul. Este o discuţie care trebuie avută şi vrem să discutăm şi asta, astăzi şi cred că la finalul zilei de astăzi vom avea şi noi şi dumneavoastră mai multe răspunsuri. Dacă agreăm tot pachetul şi vedem deschidere şi asumare pentru nişte reforme reale şi nişte termene asumate de toţi partenerii, atunci da, se poate merge înainte”, a declarat Ionuț Moșteanu, conform News.ro.

Reamintim, marți seara, PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale au emis un comunicat comun în care n-a fost menționat și USR, conform căruia au fost trasate “principiile viitorului program de guvernare”

Neînțelegerile au început săptămâna aceasta, pe tema bugetului. USR a susținut că în cadrul unei prime întâlniri “au fost prezentate posibile scenarii de creșteri de taxe, dezastruoase pentru economie”, acuzând PNL că a prezentat “cifre subevaluate față de nivelul real al cheltuielilor”. Din acel moment, USR a lipsit de la mai multe runde de negocieri între celelalte partide, provocând o reacție dură din partea acestora, care, la rândul lor, au subliniat că “avem voturile necesare pentru a forma o majoritate parlamentară, chiar dacă USR va decide să nu mai facă parte din coaliție”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday