Conform Agenției Internaționale de Energie (AIE), situația este cauzată de invadarea Ucrainei de către Rusia, ceea ce a dus la creșterea prețurilor gazelor naturale. În consecință, producția și comerțul cu cărbune, precum și energia produsă din cărbune, au atins niveluri record.

AIE estimează că consumul de combustibil fosil este acum pe cale să ajungă la un nou vârf de 8,77 miliarde de tone până la sfârșitul anului, după scăderea din timpul pandemiei de Covid, și va rămâne la niveluri record până în 2027.

China este cel mai mare consumator și este responsabilă pentru mai mult de 30% din consumul global de cărbune, în ciuda în ciuda creșterii numărului de surse de energie regenerabilă instalate pe teritoriul său. Cererea de cărbune în China a crescut cu +1% în 2024, iar în India, cu peste +5%, atingând 1,3 miliarde de tone, un nivel atins anterior doar de China.

În economiile dezvoltate, precum SUA și Uniunea Europeană, consumul de energie pe bază de cărbune a scăzut semnificativ. AIE estimează o reducere de -5% în SUA și de -12% în Uniunea Europeană în acest an, semnalând că aceste piețe au depășit deja vârful de consum.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday