Ample manifestații civice, în anii 1980, au dus în final la reducerea arsenalului tactic nuclear american de pe continentul european. Spre deosebire de rachetele strategice, capabile să radă orașe întregi de pe fața Pământului, armele nucleare tactice au o putere mai mică și sunt desemnate să fie utilizate pe un front activ, de exemplu pentru oprirea înaintării unei armate inamice.
În iulie 1991, cu doar câteva luni înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, liderul de atunci al acesteia, Mihail Gorbaciov, și președintele SUA, George H.W. Bush, au semnat tratatul START, menit să reducă semnificativ stocurile de arme nucleare acumulate de fiecare parte. De atunci, SUA și-au luat din Europa aproape toate armele nucleare tactice. În prezent mai au doar circa 100 de bombe gravitaționale (care pot fi lansate, în mod clasic, dintr-un avion), singurul lor avantaj fiind acela că pot fi aduse la țintă de aeronave invizibile pe radar (F-35).
Acestea sunt stocate la bazele aeriene NATO din Belgia, Germania, Italia, Turcia și Olanda. Washingtonul mai are, de asemenea, încă 150 de bombe nucleare tactice (B-61), găzduite pe teritoriul SUA, și construiește un nou siloz de stocare nucleară la baza RAF Lakenheath, de la Suffolk, în Marea Britanie.
“Dar amenințarea unui conflict nuclear catastrofal nu s-a domolit niciodată cu adevărat, iar acum temerile se intensifică din nou pe fondul unei noi curse a dezvoltării de arme nucleare tactice, conduse în special de Rusia, o țară aflată deja într-un război pe teritoriul european, în Ucraina. Putin și-a extins în mod constant arsenalul de rachete nucleare tactice, iar experții cer ca SUA și NATO să facă același lucru”, mai arată analiza The Telegraph.
Doctrina militară americană s-a concentrat în mare măsură pe capacitatea convențională (non-nucleară) și, mai arată The Telegraph, a încercat să convingă alte puteri militare că nu pot face față unui atac al SUA și NATO cu arme convenționale, chiar dacă ar folosi nucleare. Dar lucrurile s-au schimbat, pe măsură ce Rusia și-a consolidat în mod constant arsenalul de arme nucleare tactice, iar China, care are un parteneriat „fără limite” cu Rusia, și Coreea de Nord au făcut același lucru.
Capacitățile nucleare tactice ale NATO din Europa sunt departe, atât din punct de vedere tehnic, cât și cantitativ, de cele ale Moscovei, care deține aproximativ 2.000 de focoase tactice (comparabile totuși cu bombele atomice de la Hiroshima și Nagasaki). Spre deosebire de americani, care au păstrat “o tehnologie de ieri” (bombe în cădere liberă – n.r.) pentru aceste tipuri de arme, rușii le pun pe rachete hipersonice, precum Oreșnik, care zboară cu viteze de până la 12.000 de km/h și pot ajunge în aproximativ 10 minute de la lansare în Marea Britanie și în doar cinci minute în țările NATO din Europa de Est.
“În esență, adversarii Americii pun în practică aceeași teorie adoptată de SUA în timpul Războiului Rece, când forțele NATO staționate în Europa erau depășite numeric de armata sovietică, iar americanii au desfășurat arme nucleare pentru a descuraja o agresiune convențională (non-nucleară) a URSS. Acum, conștienți de puterea convențională deținută de SUA, adversarii Occidentului au căutat să o depășească. Deținând focoase tactice și fiind dispuși să le desfășoare, ei pot crede că pot contracara puterea Washingtonului, forțându-l să dea înapoi dacă se confruntă cu perspectiva unui conflict nuclear direct”, arată analiza.
În această filozofie trebuie privită și decizia lui Putin de a modifica doctrina nucleară a Moscovei, în sensul în care un atac amplu asupra Rusiei cu arme convenționale poate îndeplini de acum criteriile pentru un răspuns nuclear.
“Puterea globală se schimbă și o a treia epocă nucleară este aproape. Perspectiva securității este tot mai contestată, mai ambiguă și mai periculoasă decât am cunoscut-o vreodată în cariera mea și niciunde acest lucru nu este mai evident decât în domeniul nuclear. Din Rusia, am văzut amenințări sălbatice cu utilizarea armelor nucleare tactice, am văzut exerciții nucleare pe scară largă și atacuri simulate împotriva țărilor NATO, toate menite să ne constrângă să luăm măsurile necesare pentru a menține stabilitatea”, a declarat amiralul Sir Tony Radakin, șeful militar al armatei britanice, la începutul acestei luni.
Aparent conștient de acest decalaj în aparatul de securitate al SUA, președintele ales Donald Trump este de așteptat să facă eforturi pentru a dezvolta noi rachete cu focoase nucleare, capabile să fie lansate de pe nave sau submarine. În primul său mandat, Trump a investit în dezvoltarea armelor nucleare tactice și a echipamentelor necesare pentru a le lansa, punând capăt unor decenii de eforturi de reducere a capacităților nucleare.
Și mai recent, s-a vorbit atât în Marea Britanie, cât și în Franța, dacă ar trebui să existe arme nucleare tactice non-americane și dacă cele două țări – care împărtășesc deja instalații de proiectare și modelare a focoaselor nucleare – ar trebui să coopereze la dezvoltarea unor astfel de capacități. Un motiv puternic pentru o astfel de cooperare provine din îngrijorarea că, în cazul unei crize europene, Trump ar putea refuza să deschidă buncărele cu bombele nucleare B-61 din Europa.
“La urma urmei, temerile care au condus la protestele anilor 1980 nu s-au materializat niciodată. Descurajarea pe care NATO a putut să o proiecteze, cel puțin în parte datorită armelor sale nucleare tactice, a arătat Moscovei că nu va reuși militar împotriva unei alianțe occidentale unite și capabile. Deși mii de rachete și focoase au fost dislocate în Europa de Vest, nu a existat niciun război nuclear. Îngrijorarea acum este că Rusia a câștigat superioritate în domeniul nuclear tactic și poate face presiuni militare asupra NATO, pe care alianța nu le poate contracara. Ar putea părea că reînarmarea nucleară a Europei aduce pericole mai mari – dar, de fapt, însăși lipsa acestei capacități este cea care pune Occidentul mai mult în pericol”.
Analiza integrală pe The Telegraph
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.