Ofcom, autoritatea de reglementare pentru mass-media și telecomunicații, a publicat prima lege a țării în care sunt trecute măsurile pe care platformele online trebuie să le respecte pentru a combate conținutul ilegal, precum terorismul, ura, frauda sau abuzul sexual asupra copiilor.
“Vom monitoriza îndeaproape activitatea industriei pentru a ne asigura că firmele se conformează standardelor stricte de siguranță stabilite în cadrul primelor noastre coduri și orientări, urmând ca în prima jumătate a anului viitor să fie impuse și alte cerințe”, a declarat Melanie Dawes, director executiv al Ofcom.
Conform legii, funcțiile de raportare și reclamație trebuie să fie mai accesibile, iar platformele cu risc ridicat, precum rețelele de socializare, trebuie să implementeze tehnologia hash-matching – folosită pentru a găsi și elimina conținutul ilegal, corelând imagini din bazele de date ale poliției cu amprente digitale criptate, iar, astfel, conținutul este detectat și eliminat automat.
În conformitate cu legea, Ofcom poate aplica amenzi de până la 10% din veniturile anuale globale ale companiilor, în cazul în care se constată că acestea au încălcat normele. De asemenea, în cazul în care sunt sesizate încălcări repetate, directorii executivi ar putea fi chiar anchetați penal, în timp ce în cazurile mai grave Ofcom poate solicita chiar un ordin judecătoresc de blocare a accesului la servicii din UK.
Legea a fost adoptată în octombrie 2023, însă obligațiile specifice au devenit aplicabile abia acum. Astfel, Ofcom oferă platformelor termen până pe 16 martie 2025 pentru a-și finaliza evaluările privind riscurile de încălcare a legii și pentru a se alinia acesteia. După expirarea termenului, companiile trebuie să pună în aplicare măsuri de moderare, conform Ofcom.
Sursă: CNBC
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.