Friedrich Merz este liderul Uniunii Creștin-Democrate (CDU), partidul favorit în sondajele de opinie pentru alegerile anticipate din Germania. Acesta promite să scoată Germania din criză, însă rivalii din Partidul Social Democrat (SPD), din care face parte cancelarul Olaf Scholz, și cei din Partidul Verzilor, dar și mai mulți economiști cunoscuți în Germania, au pus sub semnul întrebării planurile liderului CDU. Acesta a spus că va reduce impozitul pe venit, contribuțiile la asigurările sociale și impozitul pe profit, menținând în același timp o limită strictă a împrumuturilor guvernamentale.
“În mod clar, CDU se confruntă cu o dilemă pe care nu a rezolvat-o”, a declarat Marcel Fratzscher, șeful Institutului german pentru Cercetare Economică. Acesta a explicat că reducerile de impozite propuse ar costa 99 de miliarde de euro pe an, adică mai mult de o cincime din bugetul federal anual, care este estimat la 481 de miliarde de euro pentru 2025. În același timp, Fratzscher estimează că noile surse de venit propuse ar aduce doar 25 de miliarde de euro, ceea ce ar lăsa un gol financiar semnificativ.
Merz, care a fost om de afaceri și președinte al BlackRock Germany, companie ce se ocupă cu gestionarea activelor, a ripostat la aceste critici. A spus că stimularea creșterii PIB-ului la o rată anuală de doar 1%, un nivel pe care l-a descris ca fiind “limita inferioară a ceea ce trebuie să realizăm”, ar aduce zeci de miliarde în plus în veniturile guvernamentale în fiecare an. A adăugat că bani pot fi obținuți și din eliminarea sistemului de ajutoare sociale pentru persoanele cu venituri mici, și înlocuirea sa cu un proiect conceput pentru a stimula munca.
Guntram Wolff, profesor la Universitatea Liberă din Bruxelles, a evaluat că planul lui Merz este discutabil având în vedere necesitățile mai mari ale Germaniei, în special în materie de cheltuieli pentru apărare. Acesta a explicat că, probabil, NATO va pune presiune pe Germania să își crească cheltuielile militare la 3% din PIB după ce Donald Trump va prelua funcția. “Este vorba de încă 60-70 de miliarde de euro pe an în buget. Nu veți reuși niciodată să obțineți acest lucru tăind puțin din asigurările sociale – asta nu va rezolva problema”, a explicat Wolff.
Alegerile se anunță o luptă între două viziuni diferite, subliniază Financial Times. Merz a afirmat că germanii trebuie să muncească mai mult pentru a crește productivitatea și pentru a reduce cheltuielile sociale. În schimb, Scholz s-a prezentat drept un apărător al celor cu venituri mici, încercând să revigoreze partidul său, care se află pe locul al treilea în sondaje, în spatele formațiunii de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).
SPD plănuiește să reducă TVA-ul la alimente, să majoreze salariul minim, să extindă concediul parental și să ofere o mai mare protecție chiriașilor. Planul a fost descris de Merz drept “creșteri de taxe, mai multe datorii, mai multă redistribuire în detrimentul generației tinere”. Cele două partide au viziuni diferite și în ceea ce privește migrația. CDU dorește o “limitare strictă” a migrației pentru a combate un “aflux imposibil de gestionat”, în timp ce SPD solicită “responsabilitate umanitară”.
De asemenea, cele două partide au divergențe și cu privire la războiul Rusiei din Ucraina – Merz a promis că va înarma Kievul cu rachete Taurus cu rază lungă de acțiune, deși în planul partidului său pentru guvernare nu sunt trecute astfel de angajamente.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.