“Iris 2 reprezintă o dovadă a voinței și a angajamentului Uniunii de a consolida poziția spațială globală a Europei, atât în ceea ce privește securitatea, cât și competitivitatea, în beneficiul guvernelor, întreprinderilor și cetățenilor noștri”, a declarat Comisarul european pentru Apărare și Spațiu, Andrius Kubilius. 

Pentru a demara proiectul, UE a semnat luni un acord pe 12 ani cu SpaceRISE, un consorțiu condus de Eutelsat din Franța, Hispasat din Spania și SES din Luxemburg. Printre parteneri se numără și companii precum OHB, Airbus Defence and Space, Telespazio, Deutsche Telekom, Orange și Hisdesat.

Rețeaua conține 290 de sateliți și va fi utilizat atât de guverne, cât și de clienții privați. Cu un buget de peste 10 miliarde de euro, pe lângă internetul mobil, Iris 2 permite efectuarea de comunicații securizate în scopuri militare, de apărare și diplomatice și este “un pas important în direcția suveranității Europei și a conectivității sigure”

Deși Iris 2 este format din mai puțini sateliți, structura sa multiorbitală o aduce la același nivel cu cei circa 1.000 de sateliți ai Starlink, în ceea ce privește performanța, potrivit oficialilor UE. Totodată, infrastructura terestră a rețelei va fi amplasată exclusiv în Europa, cu centre de control în Franța, Italia și Luxemburg, iar sistemul va fi complet operațional până în 2030. 

Marea Britanie nu a depus nicio cerere pentru a face parte din proiect. Înainte de Brexit, UK urma să obțină acces la rețeaua de sateliți Galileo a UE, însă a ales să-și dezvolte propria rețea. Mai exact, este vorba de Tyche, un satelit militar de imagistică a Pământului și Juno, programat pentru lansare în 2027. 

Surse: The Guardian, Barron’s 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday