Reacția Ministerului Energiei din România este una, în cel mai bun caz, rece. Într-un comunicat transmis luni seara, la câteva ore după anunțarea tranzacției dintre compania germană E.ON și cea maghiară MVM, autoritățile române remarcă faptul că este vorba de două companii europene, dar “statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a acestei posibile tranzacții (…) și pentru protejarea interselui nostru național”.
Principalele puncte ale poziției adoptate oficial de Ministerul Energiei (cu sublinierile Biziday):
- Deși componenta de furnizare nu include elemente de infrastructură critică, statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a acestei posibile tranzacții.
- Vor fi efectuate analize atât de Consiliul Concurenței, cât și de Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), instituție care supraveghează investițiile strategice pentru a proteja interesele României.
- Se vor analiza structura complexă a relațiilor comerciale și sursele de capitalizare ale MVM, inclusiv fluxurile de capital ale companiei maghiare, mai ales cele din afara Uniunii Europene. (n.r. – estimările neoficiale arată că compania maghiară beneficiază de cel puțin jumătate de miliard de euro din tranzacții cu gaze rusești, acționând ca un broker regional al Rusiei)
- În perioada imediat următoare, ministrul Energiei își propune să se întâlnească cu top managementul MVM pentru a înțelege planurile lor referitoare la piața românească, iar aspectele legate de securitatea energetică sunt prioritare.
“Vom utiliza toate pârghiile legale pentru a evalua și decide asupra acestei tranzacții. Avem un singur obiectiv: protejarea interesului național. Dincolo de analiza legată de concurență, vom verifica și toate elementele care privesc securitatea energetică și respectarea principiilor fundamentale de protecție a infrastructurii critice și a pieței interne de energie. Companiile energetice românești trebuie să îndrăznească mai mult, nu doar pe piața locală, dar și la nivel regional. Suntem deschiși unor colaborări care să consolideze rolul României ca actor strategic în sectorul energetic european. România rămâne un pilon de stabilitate în regiune și un garant al securității energetice. Vom continua să ne apărăm interesele strategice cu fermitate și să promovăm cooperarea regională. Energia este despre mai mult decât curent electric și gaze naturale. Este despre siguranța familiilor noastre, despre independență națională și despre viitorul nostru european. Aceste lucruri nu sunt negociabile”, a precizat Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Energiei.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.