Votul a avut loc luni după-amiază și este, de fapt, ceea ce Olaf Scholz și-a dorit, după ce coaliția sa de guvernare s-a prăbușit, prin retragerea liberal-democraților.
Următorul pas este ca Scholz să ceară președintelui statului, Frank-Walter Steinmeier, să dizolve parlamentul și să convoace oficial alegerile anticipate, care vor avea loc cu aproape șapte luni înainte de termen.
În timpul ședinței dinaintea votului, Scholz a insistat că Germania are nevoie de investiții masive pentru viitor, în special pentru a-și consolida capacitățile de apărare: “Astăzi, o putere nucleară, bine înarmată, poartă un război în Europa, la doar două ore de mers cu avionul de noi. Trebuie să investim masiv în securitatea și apărarea noastră”. Deși a afirmat ferm că nu va trimite militari germani sau rachete Taurus Ucrainei, el a spus și că Berlinul va rămâne cel mai puternic susținător din Europa al Kievului.
Înaintea discursului, un reprezentant al CDU, principalul partid de opoziție, a declarat că parlamentarii formațiunii plănuiesc să dea un vot unanim împotriva guvernului lui Scholz. De asemenea, fostul ministru de Finanțe, liderul FDP, a cerut ca viitorul guvern să reducă birocrația.
La început de noiembrie, cancelarul l-a demis pe ministrul Finanțelor, din cauza unor neînțelegeri pe tema bugetului pentru 2025, fapt ce a dus la destrămarea coaliției “semafor”, alcătuită din social-democrați (SPD), liberal-democrați (FDP) și “verzi”. La acel moment, Scholz a anunțat că va cere votul de încredere al parlamentului.
O săptămână mai târziu, partidele parlamentare au agreat convocarea de alegeri anticipate, în jurul datei de 23 februarie.
Sursă: DW
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.