Financial Times a descoperit înregistrări care arată că regimul lui Assad, deși într-o criză cronică de valută, a efectuat 21 de zboruri, între martie 2018 și septembrie 2019, de la Damasc până pe aeroportul Vnukovo din Moscova. Au fost transportate aproape două tone de bancnote de 100 de dolari și de 500 de euro. Acestea au ajuns în final în bănci rusești. La vremea respectivă, arată FT, dictatorul sirian era îndatorat Kremlinului pentru sprijinul militar care l-a menținut la putere, iar rudele sale apropiate au început deja să cumpere în secret active în Rusia.
Siria, fiind sub sancțiuni internaționale, nu putea transfera bani altfel decât cash. Dar, chiar de atunci, opoziția siriană și guvernele occidentale au acuzat regimul lui Assad că jefuiește Siria pentru interesul propriu.
În 2019, FT a raportat că membri ai familiei lui Assad au cumpărat, începând din 2013, cel puțin 20 de apartamente de lux la Moscova. Mai recent, în mai 2022, Iyad Makhlouf, vărul după mamă al lui Assad, maior în serviciile secrete siriene, a înființat o companie imobiliară la Moscova. Fratele lui Iyad, Rami Makhlouf, a fost cel mai important om de afaceri al regimului sirian. La un moment dat, despre el se credea că avea sub control mai mult de jumătate din ceea ce a mai rămas din economia Siriei, printr-o rețea de companii.
Evadarea lui Assad la Moscova, într-un moment în care rebelii se apropiau de Damasc, săptămânile trecute, i-a înfuriat chiar și pe cei loiali regimului, care au văzut gestul său ca pe o dovadă de egoism.
Sursa: FT
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.