Raportul Arctic 2024, realizat de 97 de oameni de știință cu expertize în domenii diferite legate de mediu, climă sau viețuitoare, arată că Arctica, un ecosistem crucial pentru echilibrul global al climei, trece prin schimbări “rapide și alarmante”. Cercetătorii avertizează că tundra arctică, cunoscută pentru capacitatea sa de a absorbi dioxid de carbon din atmosferă și de a reduce astfel gazele cu efect de seră, nu mai poate îndeplini acest rol esențial.

Dezghețarea permafrostului (solul înghețat din zonele polare), determinată de creșterea temperaturilor, face ca microbii să descompună carbonul stocat în dioxid de carbon și metan, două gaze cu puternic efect de încălzire a atmosferei. Tot din cauza temperaturilor ridicate, intensitatea și frecvența incendiilor de vegetație din regiune au crescut semnificativ, ceea ce degajă și mai mult dioxid de carbon în atmosferă.

În schimb, sezonul mai scurt al banchizei (strat plutitor de gheață, din regiunile oceanice polare) duce la o expunere mai mare a părții întunecate a oceanului și poate absorbi mai multă căldură pe timpul verii. Astfel, animalele care locuiesc în zonă sunt obligate să vină pe uscat sau să reziste mai mult perioadelor de “post” pentru a se adapta.

În Arctica, anul 2024 a fost al doilea cel mai cald an înregistrat de la începutul măsurătorilor (1900), iar sezonul de zăpadă a fost cu până la două săptămâni mai scurt decât în mod obișnuit, afectând grav fauna sălbatică și resursele de apă. Spre exemplu, turmele de reni, sursă esențială de hrană pentru comunitățile indigene, sunt în declin rapid.

În timp ce în unele părți din America de Nord, Europa și Asia, s-au înregistrat cantități mai mari de zăpadă pe timpul iernii, pe parcursul ultimului an, în Arctica canadiană s-a înregistrat cel mai scurt sezon de zăpadă din ultimii 26 de ani. În acest fel, sunt afectate resursele de apă și condițiile de secetă pot fi agravate.

Sursă: ScienceAlert

Foto: Andrey Mikhaylov | Dreamstime.com

Grafice: NOAA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday