Germania și Austria au anunțat suspendarea temporară a procesării cererilor de azil ale cetățenilor sirieni, drept consecință a răsturnării regimului dictatorial al lui Bashar al-Assad. Măsuri similare au fost anunțate și de Belgia, Grecia, Franța și Marea Britanie, pe fondul schimbărilor politice profunde din Siria, după 13 ani de război civil.

Doar în Germania, peste 47 de mii de cereri de azil ale sirienilor au fost suspendate și vor fi analizate în detaliu, în funcție de evoluțiile din Siria, conform Oficiului Federal pentru Migrație și Refugiați. Ministrul de Interne, Nancy Faeser, a declarat că “sfârșitul tiraniei dictatorului sirian Assad este o mare ușurare pentru cei care au suferit de pe urma violenței și terorii” și că mulți refugiați sirieni speră să revină în țară și să contribuie la reconstrucție. Germania găzduiește în prezent aproape un milion de cetățeni sirieni, dintre care peste 321 de mii cu statut de refugiat, iar alți 329 de mii beneficiază de protecție subsidiară.

Austria, unde locuiesc aproximativ 100 de mii de sirieni, a transmis, prin ministrul de Interne Gerhard Karner, că pregătește un program de repatriere și deportare. Până acum, peste șapte mii de cereri de azil au fost suspendate.

În Grecia și Belgia au fost, de asemenea, suspendate mii de cereri de azil ale sirienilor – în Grecia aproximativ 9.000, iar în Belgia peste 3.000. Marea Britanie, care a relocat peste 200 de mii de sirieni până în februarie 2021, a anunțat o reevaluare a cererilor de azil. Și Franța a transmis că va evalua o posibilă suspendare a dreptului la azil pentru sirieni.

Măsurile vin într-un moment în care partidele de extremă dreaptă, anti-imigrație, câștigă popularitate în Europa. În Germania, sondajele pentru alegerile anticipate, ce vor avea loc în februarie, arată o creștere a susținerii acestor orientări politice. În total, de la începutul războiului civil din Siria, peste 4,5 milioane de sirieni au solicitat refugiu în Europa.

Prăbușirea regimului Assad ridică întrebări legate de viitorul Siriei, condusă temporar de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), organizație considerată teroristă de numeroase țări occidentale, inclusiv SUA și UK. Uniunea Europeană a insistat că nu va colabora cu HTS, în timp ce țările membre își revizuiesc politicile de migrație și relațiile diplomatice cu Siria.

Surse alternative: Politico, DW, Reuters

Foto:  Lena Iliopoulou | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday