Serviciile de imigrare sud-coreene au confirmat că Yoon nu poate părăsi țara, în condițiile în care opoziția acuză partidul președintelui că pregătește “o a doua lovitură de stat” deoarece a refuzat, în weekend, să aprobe în parlament punerea sub acuzare a acestuia, care a decretat legea marțială, săptămâna trecută. În schimb, partidul de guverământ a precizat că președintele va fi exclus din afacerile externe ale Coreei de Sud, iar prim-ministrul Han Duck-soo va gestiona afacerile guvernamentale.

Conform Constituției Coreei de Sud, președintele rămâne șeful guvernului și comandantul suprem al armatei, cu excepția cazului în care este pus sub acuzare și demis sau demisionează de bună voie. Reuters explică faptul că, deși Ministerul sud-coreean al Apărării a precizat că Yoon rămâne comandantul suprem, există ofițeri care și-au manifestat deja nemulțumirea față de acest fapt și care îi contestă puterea.

Există deja o anchetă care îl vizează pe Yoon. În general, un președinte sud-coreean în funcție beneficiază de imunitate împotriva urmăririi penale în timpul mandatului, însă acest lucru nu se aplică în cazuri de rebeliune sau trădare. Acest lucru înseamnă că Yoon poate fi interogat și reținut de poliție în legătură cu decretul său privind legea marțială, însă mulți analiști se îndoiesc că poliția îl va reține cu forța din cauza potențialului de a exista ciocniri cu serviciul de securitate prezidențial. Aceștia spun, de asemenea, că serviciul de securitate nu va permite, probabil, percheziții la biroul lui Yoon, invocând o lege care interzice perchezițiile la adrese cu secrete de stat, fără o serie de aprobări în acest sens, inclusiv din partea administrației prezidențiale.

Surse: The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday