Indicatorul de încredere macroeconomică, măsurat de Asociația CFA România, a scăzut luna trecută cu 13,5 puncte, până la valoarea de 31,4 puncte, cea mai scăzută din iulie 2020 și până în prezent. Atât componenta de anticipații, cât și cea de condiții curente au scăzut semnificativ, se arată în analiza publicată de CFA.

Adrian Codirlașu, președintele Asociației, a declarat că, “pe fondul incertitudinii politice extrem de ridicate și a majorării puternice a aversiunii la risc a investitorilor, indicatorul de încredere a scăzut la niveluri atinse doar în perioada pandemiei Corona”.

Analiștii se așteaptă ca rata inflației să se majoreze, în următoarele 12 luni, în timp ce 27% că aceasta va stagna. În ceea ce privește cursul de schimb euro – ron, 77% anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul de 23% o menținere. Într-un orizont de șase luni, respondenții văd un curs de schimb de 5.0310 lei pentru un euro, iar într-unul de 12 luni, de 5.0831 de lei pentru un euro.

În privința deficitului bugetar, prognoza CFA pentru final de 2025 este de 7,2% din PIB, iar pentru creșterea economică, de 1,3%. Printre riscurile semnificative la adresa economiei sunt modificările de politică fiscală, recesiunea, dezinformarea și sustenabilitatea datoriei publice.

Foto: Andrii Yalanskyi | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday