În discursul prin care și-a anunțat victoria, Donald Trump a salutat ceea ce el a numit “noua epocă de aur a Americii”, descriind viitorul său mandat ca pe un triumf împotriva migrației și al altor politici promovate în perioada mandatului lui Joe Biden. 

Extrema dreaptă din Europa s-a arătat, de asemenea, entuziasmată de victoria lui Trump, care promovează aceleași valori creștine conservatoare și împărtășește același dispreț față de politica progresistă, mai ales față de migrație. Liderii europeni extremiști speră că noul mandat al lui Trump îi va ajuta să-și pună și mai bine în practică în statele lor politicile controversate și să își intensifice retorica anti-imigranție.

În ciuda entuziasmului de moment, Armida van Rij, cercetător senior la Chatham House, subliniază pentru CNN că este important să nu privim partidele de extremă dreaptă din Europa ca pe un grup omogen. Chiar dacă există teme comune ce se suprapun printre populiștii europeni, prezente și în retorica lui Trump, există și multe diferențe.

Abordarea lui Trump față de relațiile internaționale și presupusa sa apreciere pentru figuri autoritare, precum Putin, au stârnit îngrijorări privind securitatea europeană. Van Rij observă “o mare convergență în gândire” între Trump și unele partide populiste din Europa, însă o analiză mai profundă arată că există potențiale conflicte de interese. Prin politicile sale comerciale “America pe primul loc”, prin care interesele economice ale SUA au prioritate, Trump ar putea afecta legăturile transatlantice, ceea ce ar duce și la o compromitere a legăturilor cu populiștii europeni. 

Franța, care în 2023 a fost al patrulea cel mai mare exportator de bunuri din UE către SUA, potrivit Eurostat, ar putea fi afectată de noile politici ale lui Trump. Prin urmare, candidatura prezidențială a lui Marine Le Pen, al cărei partid deține un număr mare de locuri în parlament, ar putea fi afectată de tarifele comerciale care vor fi impuse Europei. Totodată, la începutul acestei luni, procurorii francezi au cerut pedeapsa cu închisoarea și o interdicție de cinci ani de la politică pentru Le Pen. 

Liana Fix, membru pentru Europa la Consiliul pentru Relații Externe, a subliniat că populiștii europeni sunt divizați între ei. “Le Pen nu se înțelege cu premierul italian, Giorgia Meloni, de exemplu, și nimeni nu se înțelege cu AfD”, a adăugat Fix. 

Populiștii din Europa susțin aceleași idei anti-reformiste, anti-mediu și anti-migrație. Acordul Verde al Europei (Green Deal), de exemplu, s-a confruntat cu reacții din partea grupurilor de extremă-dreapta care doresc să slăbească legislația privind clima sau să ignore în totalitate acțiunile menite să oprească schimbările climatice. În mod similar, Trump a promis că va pune capăt tuturor eforturilor președintelui Joe Biden de a reduce emisiile de carbon și de a accelera trecerea de la combustibilii fosili către surse verzi de energie. Totuși, există divergențe în ceea ce privește politica economică și cea externă, potrivit lui Fix. 

Un lider de extremă dreaptă european care pare că va beneficia de pe urma președinției lui Trump este premierul Ungariei, Viktor Orbán. Fiind un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, Orban a atras o serie de sancțiuni din partea blocului comunitar. O atitudinea binevoitoare față de Rusia s-ar putea observa și în România, după ce în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale, candidatul independent Călin Georgescu i-a devansat pe premierul de centru-stânga, Marcel Ciolacu, și pe liberala Elena Lasconi. Georgescu se pliază din multe puncte de vedere pe un model populist radical de dreapta și, în 2022, el l-a descris pe Putin ca fiind “un om care își iubește țara”

Deși Orban are parte de beneficii, intervine legătura strânsă a acestuia cu Xi Jinping. Ungaria a atras investiții chineze în țară, însă relația dintre cele două țări este un subiect îngrijorător pentru republicani, iar lui Orban îi va fi greu să mențină legături strânse cu Trump și Xi Jinping, în același timp.

Totuși, abordarea lui Trump față de relațiile internaționale și presupusa sa apreciere pentru figuri autoritare, precum Putin, au stârnit îngrijorări privind securitatea europeană. Van Rij observă “o mare convergență în gândire” între Trump și unele partide populiste din Europa, însă o analiză mai profundă arată că există potențiale conflicte de interese. Prin politicile sale comerciale “America pe primul loc”, prin care interesele economice ale SUA au prioritate, Trump ar putea afecta legăturile transatlantice, ceea ce ar duce și la o compromitere a legăturilor cu populiștii europeni. 

Analiză integrală CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday