Cancerul colorectal se situează pe locul trei în topul celor mai frecvente tipuri de cancere la nivel mondial. În România, potrivit raportului OCDE – Profilul de țară privind cancerul – România 2023, cancerul de colon este al doilea în privința numărului de decese prin cancer la bărbați și al treilea în rândul femeilor.
Pacienții vârstnici pot beneficia de operații robotice și au o serie de avantaje particulare:
- rata de complicații mult reduse față de operația clasică.
- recuperarea postoperatorie este mult mai rapidă.
Avantajele chirurgiei robotice sunt importante pentru pacienții în vârstă:
- nu mai dezvoltă herniile postoperatorii atât de frecvente după tăieturile clasice (inevitabil largi în chirurgia deschisă).
- complicațiile urinare sau sexuale, atât de tipice în cancerul de rect, sunt mult diminuate în rezecțiile pe cale robotică.
Chirurgia robotică a revoluționat modul în care se tratează cancerul colorectal, devenind o soluție sigură atat pentru persoanele tinere (30-40 de ani) dar si pentru persoanele in varsta.
Poveștile pacienților care au primit ani de viață datorită chirurgiei robotice, chiar și la o vârstă înaintată, când organismul este foarte fragil, ne inspiră și ne oferă și mai multă încredere în evoluția medicinei.
O soluție salvatoare pentru un diagnostic dificil
Florica, la cei 73 de ani, trăia o viață plină de bucurii. Pensionarea îi oferise în sfârșit șansa de a petrece mai mult timp cu cei dragi – copiii și nepoții săi. Starea ei de sănătate însă începuse să se deterioreze în apropierea Crăciunului, iar primele investigații au arătat prezența sângelui în scaun.
Pe măsură ce zilele treceau, starea ei s-a înrăutățit, fără ca ea să-și dea seama că, în tăcere, cancerul se extindea. Când crizele de anemie au devenit insuportabile, Florica a știut că nu mai poate ignora simptomele. A mers la Spitalul Euroclinic, parte din Rețeaua de Sănătate Regina Maria, unde a fost consultată de Dr. Bogdan Bogdan, șeful secției de Chirurgie Generală.
Diagnosticul de cancer de colon avea să-i schimbe atunci cursul vieții.
La scurt timp după primele consultații, operația cu ajutorul robotului da Vinci Xi s-a dovedit a fi cea mai sigură opțiune de tratament pentru pacientă: “Intervenția a fost una complexă, a fost nevoie de o procedură extinsă, o hemicolectomie dreaptă care a presupus tăierea întregului colon de pe partea dreaptă și 30-40 cm de intestin subțire și refacerea continuității digestive, iar robotul da Vinci Xi a avut un rol deosebit în acuratețea actului chirurgical”, a precizat Dr. Bogdan Barta.
Revoluția chirurgicală în tratamentul minim invaziv
Robotul da Vinci Xi reprezintă o inovație de vârf în domeniul chirurgiei, oferind o tehnică medicală modernă și performantă. Printre principalele avantaje se numără faptul că operațiile minim invazive realizate cu ajutorul acestui robot reduc semnificativ durata de spitalizare, pacienții putând fi externati chiar si a 3 a zi dupa o interventie extinsa.
Instrumentele robotului da Vinci XI, capabile să se rotească în 7 direcții și la 540 de grade, permit chirurgului să acceseze zone înguste, sa identifice structuri delicate, asigurând o precizie extraordinară.
Mai mult decât atât, utilizarea robotului da Vinci Xi permite începerea rapidă a tratamentelor complementare (prin recuperarea rapida) și minimizează semnificativ durerea postoperatorie resimțită de pacienți.
“Tratamentul cancerului de colon și de rect presupune din punct de vedere chirurgical excizii ale colonului foarte largi. Toate gesturile chirurgicale din timpul operației făcute cu ajutorul robotului da Vinci Xi devin mult mai precise datorită instrumentelor robotului și faptului că imaginea este mărită de până la douăzeci de ori, ceea ce permite să recunoaștem foarte ușor structurile anatomice”, completează Dr. Bogdan Barta.
Empatia echipei medicale – parte din schema de vindecare a pacientului
Sprijinul oferit de echipa medicală extinsă, atât înainte de operație, cât și post-operator, este o parte importantă din călătoria pacientului spre vindecare, asigurându-i nu doar îndrumare și monitorizare medicală constantă, ci și suport emoțional și psihologic. Această îngrijire multidisciplinară contribuie la reducerea anxietății, la o recuperare mai rapidă și la creșterea încrederii pacientului în succesul tratamentului. Pacientii increzatori in echipa medicala au toate sansele sa aiba o evolutie postoperatorie simpla si, in final, sa invinga cancerul.
Dr Camelia Giuroiu, medic primar, anestezie și terapie intensivă la Euroclinic, descrie cum decurge colaborarea dintre medic și pacient: “Purtăm o discuție cu pacientul din care aflăm întreg istoricul medical, experiențele anteriore ale acestuia cu anestezia, sala de operație, continuăm apoi cu un bilant riguros care depinde de patologia pacientului sau de nevoile intervenției chirurgicale”.
Prevenția cancerului colorectal
Screening-ul regulat, în special după vârsta de 50 de ani sau în cazul persoanelor cu factori de risc, este singura soluție care permite depistarea cancerului într-un stadiu incipient, când este ușor tratabil. Colonoscopia rămâne în continuare cel mai eficient instrument în prevenția cancerului colorectal, deoarece aceasta poate detecta polipi sau alte anomalii la nivelul colonului și rectului, înainte ca acestea să devină maligne.
De asemenea, îndepărtarea acestor polipi în timpul procedurii reduce semnificativ dezvoltarea cancerului.
Care sunt beneficiile pentru pacienți?
- Mulți pacienți care beneficiază de chirurgia robotică sunt pacienți oncologici la care după momentul operator poate urma un tratament de întărire a rezultatului chirurgical, tratament adjuvant fie că e radioterapie sau chimioterapia, ori cu cât acest pacient se recuperează mai repede cu atât poate iniția acest tip de tratament mai devreme și înțelegem practic timpul câștigat în lupta contra cronometru cu această boală gravă.
- Acurateţea gestului chirurgical- robotul chirurgical fiind un instrument extrem de util pentru chirurg, dar şi pentru pacient, în sensul de reuşită a intervenţiei chirurgicale, recuperare postoperatorie şi reintegrare socială rapidă.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.