UPDATE, ora 23. Joi seară, președintele Zelenski a emis o nouă declarație pe tema atacului de la Dnipro, pe care-l cataloghează ca al doilea pas de escaladare făcut de Rusia în ultima perioadă, primul fiind folosirea de militari nord-coreeni în regiunea Kursk: “Folosirea unei rachete balistice împotriva Ucrainei este o dovadă în plus că Rusia nu este interesată de pace”, a scris el pe rețeaua X.
Today, Putin admitted to taking a second step this year toward escalating and expanding this war. A new ballistic missile was used. Putin struck our city of Dnipro, one of Ukraine’s largest cities. This is a clear and severe escalation in the scale and brutality of this war—a…
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) November 21, 2024
Deși în reacția de după-amiază, președintele transmitea că racheta are caracteristicile uneia balistice intercontinentale și preciza că experții fac verificări, în informarea mai recentă el a descris-o drept “o nouă rachetă balistică”.
UPDATE, ora 22:40: Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a subliniat că rușii nu au avut o comunicare directă cu partea americană, referitor la lansarea rachetei Oreșnik, ci că au folosit un canal de comunicare automat, cunoscut ca Centrul pentru Reducerea Riscului Nuclear. Acesta este activ în permanență și este folosit pentru schimb de informații între SUA și Rusia, pe tema armelor nucleare, pentru evitarea riscurilor.
Potrivit lui, notificarea a fost trimisă în mod automat cu 30 de minute înainte de momentul lansării. Peskov a completat că nu a fost necesară comunicarea directă, pentru că acordurile de informare impun un astfel de demers doar în cazul rachetelor balistice intercontinentale: ”Oreșnik este o armă cu rază medie de acțiune”.
De la Washington, Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a asigurat că SUA vor continua să sprijine Ucraina. “Lansarea de rachete din partea Rusiei nu va descuraja politica noastră față de Ucraina. Vom continua să ajutăm Ucraina și să o punem în cea mai bună poziție posibilă pe câmpul de luptă”. Aceasta a adăugat că Rusia determină escaladarea războiului cu fiecare acțiune pe care o face.
Între timp, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU a declarat că folosirea de către Rusia a unei noi rachete balistice cu rază medie de acțiune este “încă o evoluție îngrijorătoare”. Acesta a adăugat că situația “merge în direcția greșită. Ceea ce vrem să vedem este că toate părțile iau măsuri urgente pentru a detensiona situația”.
UPDATE, ora 20: Într-o conferință de presă, Vladimir Putin a declarat că armata rusă a folosit pentru prima dată cel mai recent sistem de rachete cu rază medie, numit Oreșnik. Ținta a fost o instalație militaro-industrială din Dnipro, care a fost lovită cu succes, potrivit lui Putin. De asemenea, a avertizat Occidentul că Moscova poate lovi instalațiile militare ale oricărei țări ale căror arme sunt folosite împotriva Rusiei. Putin a mai spus că Occidentul escaladează conflictul din Ucraina, permițând Kievului să lovească Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune și că conflictul devine unul global.
⚡️⚡️ BREAKING: Putin began an emergency address to the Russian people regarding the use of long-range weapons on Russian territory
First statements:
– The conflict has acquired elements of a global character. Russian military facilities in the Bryansk and Kursk regions were… pic.twitter.com/HbMWqrvBeR
— NEXTA (@nexta_tv) November 21, 2024
“Ca răspuns la utilizarea armamentului american și britanic cu rază lungă de acțiune din 21 noiembrie, forțele armate ruse au efectuat o lovitură combinată asupra unui complex militar-industrial al Ucrainei. În condiții de luptă, a fost efectuat un test cu unul dintre cele mai recente sisteme de rachete rusești cu rază medie. În acest caz a fost vorba de o versiune hipersonică non-nucleară a unei rachete balistice. Testul a fost un succes. A fost lovit unul dintre cele mai mari complexe industriale de pe teritoriul Ucrainei, cunoscut încă din epoca sovietică, care încă mai produce rachete și alte armamente, în orașul Dnipro“, a spus Putin.
UPDATE, ora 15:30: Președintele Zelenski confirmă că racheta lansată de ruși asupra orașului Dnipro “a avut viteza și altitudinea unei rachete balistice intercontinentale”. Este prima dată în istorie când o astfel de rachetă, proiectată pentru atac strategic nuclear, este folosită (fără focoase).
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a avut o primă reacție după atacul Rusiei asupra orașului Dnipro. El a afirmat că racheta folosită are caracteristicile unei rachete balistice intercontinentale (ICBM), făcând referire la raza de acțiune, viteza și altitudinea atinsă pe parcursul deplasării, și a completat că experții ucraineni fac verificări suplimentare: “Putin este atât de speriat încât folosește deja noi rachete. Și caută în întreaga lume alte locuri unde să găsească arme: în Iran, în Coreea de Nord. Este evident că Putin folosește Ucraina ca pe un teren de antrenament.(…) Putin face tot ce poate pentru a-și împiedica vecinul să îi scape din mâini”.
Un consilier al ministrului ucrainean de Interne, Anton Gerashchenko, a reacționat și el pe platforma X, spunând că atacul a fost realizat cu ICBM. Totuși, în imaginile distribuite de acesta nu se văd explozii, în urma atacului, ceea ce poate sugera că racheta nu a avut focoase: “Orașul ucrainean Dnipro a devenit primul oraș din istoria omenirii care a fost lovit de o rachetă balistică intercontinentală. Este un punct de cotitură istoric. O rachetă balistică intercontinentală folosită nu pe un poligon de tragere, ci împotriva unui oraș cu un milion de locuitori”.
‼️ The Ukrainian city of Dnipro became the first city in human history to be struck by an intercontinental ballistic missile. It is a historic turning point. An intercontinental ballistic missile used not on a firing range, but against a city of a million people. pic.twitter.com/TyXjY3TjFz
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) November 21, 2024
De la Londra, purtătorul de cuvânt al guvernului britanic a transmis că informațiile privind atacul Rusiei cu ICBM sunt îngrijorătoare și, “dacă se confirmă, ar reprezenta un alt exemplu de iresponsabilitate”. Până la această oră, niciun lider occidental nu a făcut declarații pe acest subiect.
În schimb, ministerul rus al Apărării a transmis un comunicat în care pretinde că Armata Rusă a doborât două rachete britanice, Storm Shadow, cu rază lungă de acțiune. Canalele rusești de Telegram au publicat imagini cu fragmente ce par a fi ale acestui proiectil, identificate în Kursk. În legătură cu această informație, purtătorul de cuvânt al guvernului britanic a spus că nu face comentarii pe tema operațiunilor militare.
UPDATE, ora 12:45: O sursă din cadrul Forțelor Aeriene Ucrainene a confirmat pentru agenția de presă AFP că racheta balistică intercontinentală lansată de Armata Rusă nu conținea un focos nuclear. Persoana citată a declarat că acest fapt a fost unul “evident” și nu a făcut alte comentarii.
UPDATE, ora 10: Forțele aeriene ale Ucrainei anunță oficial că o rachetă balistică intercontinentală a fost lansată, în această dimineață, din regiunea Astrahan a Federației Ruse spre Ucraina. NU precizează tipul de încărcătură, ci doar faptul că ea a venit alături de alte rachete hipersonice și de croazieră.
🇺🇦–🇷🇺Footage of the Russian missile strike on Dnipro. The footage appears to show incoming MIRV’s from an ICBM.
Details remain unconfirmed with the Ukrainian Air Force claiming one of the missiles to strike the city was a Russian ICBM | @kimhvik2 pic.twitter.com/xA15EoQGlO— Faytuks Network (@FaytuksNetwork) November 21, 2024
Totuși, datele live ale senzorilor de radiații din zonă, consultați de Biziday, arată că nivelul de radiații este unul normal, ceea ce demonstrează că racheta rusească intercontinentală NU avea încărcătură nucleară.
Comunicatul integral al Forțelor Aeriene ale Ucrainei:
“În dimineața zilei de 21 noiembrie 2024, între orele 05.00 și 07.00, trupele ruse au atacat orașul Dnipro (întreprinderi și infrastructură critică) cu rachete de diferite tipuri. În special, o rachetă balistică intercontinentală a fost lansată din regiunea Astrakhan a Federației Ruse, o rachetă aerobalistică X-47M2 Kinzhal a fost lansată din regiunea Tambov de un avion de vânătoare MiG-31K, iar șapte rachete de croazieră X-101 au fost lansate de bombardiere strategice Tu-95MS (zona de lansare – regiunea Volgograd).
Ca urmare a luptei antiaeriene, unitățile de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene ale Ucrainei au distrus șase rachete X-101. Celelalte rachete au explodat fără consecințe semnificative.
În acest moment nu există informații cu privire la victime sau răniți. Încă o dată, cerem cetățenilor să nu ignore alarmele de raid aerian! Și facem apel la toți profesioniștii din mass-media și la bloggeri să disemineze în mod responsabil informații despre activitatea de luptă a Forțelor Armate ale Ucrainei și despre orice amenințări la adresa statului ucrainean”.
Anterior, presa ucraineană a speculat pe marginea faptului că avertismentul venit de la Ambasada SUA la Kiev s-ar putea referi la intenția Rusiei de a lansa de la baza sa din Astrahan o rachetă RS-26 Rubej, fără focos nucelar. Acest model este unul experimental, are o rază de 6.000 de km și poartă mai multe focoase, care se separă după reintrarea în atmosferă. Este proiectată pentru atac nuclear, dar poate fi lansată și fără focoase nucleare, probabil într-un gest de intimidare.
Știrea în forma inițială:
Înainte de ora 6.00, Forțele Aeriene ale Ucrainei au transmis o alertă generală privind decolarea bombardierelor strategice rusești Tupolev Tu-95, de la baza Engels (în regiunea rusă Saratov), precum și a unor aeronave MiG-31, folosite de regulă pentru lansarea rachetelor hipersonice Kinjal.
La ora 7.00, primele rachete au pătruns pe teritoriul Ucrainei prin zona Cernihiv, îndreptându-se mai întâi spre Kiev, iar apoi au virat spre Zaporijie și Dnipro, iar altele spre vestul Ucrainei. Aparent, este vorba deocamdată doar de rachete Kh-101, subsonice, dar, de regulă aviația rusă lansează ceva mai târziu și rachetele hipersonice, pentru a coordona lovirea țintelor în valuri care să epuizeze capacitatea antiaeriană.
La 7.40, Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat anihilarea (doborârea) rachetelor care se îndreptau spre vestul țării. Încă nu este clar ce s-a întâmplat cu celelalte rachete lansate de Rusia, dar situația este încă în dinamică.
Până acum, atacul aerian rusesc nu este unul diferit de cele obișnuite, dar tensiunea este mare în Ucraina, după ce SUA și statele occidentale și-au închis ieri ambasadele de la Kiev, anunțând că anticipează bombardamente semnificative ale rușilor, după ce SUA, UK și Franța au acordat Ucrainei permisiunea de a lovi Rusia cu rachete tactice cu rază lungă. Joi dimineața, Ambasada SUA și-a reluat activitatea, precizând că menține avertizarea pentru cetățenii săi privind pericolul unor bombardamente rusești.
UPDATE, ora 8;30: Sunt raportate explozii la Dnipro, iar compania locală de electricitate informează că a fost lovită linia de alimentare a centralei nucleare Zaporijie și că este posibilă întreruperea curentului. De altfel, alimentarea cu energie a fost întreruptă preentiv în mai multe zone, inclusiv la Kiev și Odesa, pentru protejarea instalațiilor în situația în care sunt lovite și avariate de rachetele rusești.
Surse: LUA, Forțele Aeriene ale Ucrainei
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.