UPDATE ora 17.15: Bloomberg și The Guardian au fost primele publicații care au scris în această după-amiază că ucrainenii au folosit pentru prima dată rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadow, furnizate de Marea Britanie.

Purtătorul de cuvânt al guvernului britanic nu a negat, dar nici nu a confirmat informațiile, precizând doar că “nu vom comenta chestiuni operaționale”.

Imagini distribuite pe rețelele de socializare în ultima oră par să arate fragmente ale rachetei găsite într-o zonă din regiunea Kursk, în localitatea Marino, la 40 km de granița cu Ucraina, dar autenticitatea acestora nu a fost confirmată.

Marea Britanie a permis anterior Ucrainei să utilizeze rachete de croazieră Storm Shadow doar pe teritoriul ucrainean, însă Volodimir Zelenski a făcut presiuni timp de luni de zile pentru a obține acordul de a lovi ținte din Rusia. În urmă cu trei luni, britanicii au fost de acord ca Armata Ucraineană să folosească arme și echipamente britanice în incursiunea din Kursk, însă cu excepția rachetelor Storm Shadow.

Storm Shadow este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune, dezvoltată în comun de Regatul Unit și Franța. Este de obicei lansată din aer, și poate lovi ținte la peste 250 km – puțin sub capacitatea sistemelor ATACMS produse de americani, pe care Ucraina le-a folosit deja asupra Rusiei. 

UPDATE, ora 15.00: Ambasadele Spaniei, Italiei și Greciei au luat această decizie din motive de securitate, după ce au fost informate cu privire la faptul că un atac aerian major este inevitabil. În paralel, Ambasada României nu a fost închisă, însă și-a redus activitatea din cauza situației de securitate, potrivit Ministerului de Externe. Ambasada Marii Britanii va rămâne, de asemenea, deschisă, iar guvernul va monitoriza situația. 

Mai multe alerte de raid aerian au fost activate, printre altele, la Kiev, Jîtomîr, Vinița și Cerkasî, în această după-amiază, pentru aproximativ 30 de minute. Până la această oră, nu au fost raportate pagube sau victime. 

Știrea în formă inițială: Război Rusia-Ucraina. Ambasada SUA de la Kiev va rămâne astăzi închisă și transmite că are informații privind iminența unui atac semnificativ asupra capitalei ucrainene. La rândul său, Ucraina a desfășurat azi-noapte un amplu atac cu drone asupra Rusiei. Joe Biden autorizează livrarea de mine antipersonal către Armata Ucraineană.

Ambasada SUA la Kiev anunță, miercuri dimineață, că se închide temporar, după ce a primit “informații specifice despre un potențial atac aerian semnificativ, pe 20 noiembrie. Din abundență de precauție, ambasada va fi închisă, iar angajații ambasadei sunt instruiți să se adăpostească”, se arată în comunicatul Ambasadei SUA. Recomandă, de asemenea, tuturor cetățenilor americani să fie pregătiți să intre imediat în adăposturile antiaeriene, în cazul în care vor auzi sirenele de alertă.

Până la ora 9.30, miercuri dimineața, a fost anunțată prezența unei singure drone rusești în zona Kiev, la 7.50.

BBC transmite că președintele american Joe Biden a fost de acord să trimită Ucrainei mine antipersonal, cu condiția ca Armata Ucraineană să nu le folosească în zonele dens populate. Spre deosebire de minele rusești, cele americane pot fi programate să se dezactiveze automat după o perioadă de timp, de la câteva ore la două săptămâni. Rusia a desfășurat fără restricții mine atipersonal, încă de la începutul invaziei sale în Ucraina, în februarie 2022.

Tot miercuri dimineață, ministerul rus al Apărării anunță că ucrainenii au atacat Rusia, peste noapte, cu drone și că ar fi doborât 88 dintre ele. Deși autoritățile ruse anunță de obicei că interceptează toate dronele și rachetele trase de ucraineni, pe rețelele ruse de socializare circulă imagini și informații privind explozii la un arsenal militar din regiunea rusă Novgorod.

De asemenea, în regiunea Belgorod, învecinată cu Ucraina, au fost raportate explozii și, deși autoritățile susțin că au interceptat toate dronele ucrainene, curentul este întrerupt în mai multe zone, iar instalațiile electrice au fost avariate.

Rusia a susținut ieri că a interceptat șase rachete ATACMS lansate de ucraineni asupra unui depozit de armament din regiunea Briansk. Ulterior, Reuters a arătat că doar două din opt astfel de rachete nu și-au atins ținta.

Surse: BBC, PravdaUA

Foto: MBDA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday