Într-un discurs ținut la sediul FMI din Washington, Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a făcut o comparație între situația economică mondială din anii 1920 și din prezent, spunând că cele două au în comun mulți factori. Ea a avertizat că economia mondială se confruntă cu dificultăți comparabile cu cele de acum un secol, când presiunile economice au dus la instaurarea “naționalismului economic”, o politică adoptată atunci de mai multe țări și care pune accentul pe protejarea și promovarea intereselor economice ale propriei țări, în detrimentul comerțului internațional. O astfel de politică a precedat Marea Criză Economică din 1929.
Lagarde a declarat: “Ne-am confruntat cu cea mai gravă pandemie din anii 1920, cu cel mai grav conflict din Europa din anii 1940 și cu cel mai grav șoc energetic din anii 1970”. Prețurile de consum au crescut, pe fondul unei creșteri post-pandemice a cererii, a întreruperilor lanțului de aprovizionare la nivel mondial și a scumpirii energiei după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina. Toți acești factori, a spus Lagarde, au schimbat deja permanent activitatea economică globală.
Discursul ținut de președintele BCE a avut loc la doar două zile după ce Rezerva Federală a redus ratele dobânzilor cu -50%, împingând piețele bursiere americane la niveluri record. Totodată, inflația în Zona Euro a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii trei ani, în august (2,2%).
Luând în considerare progresele tehnologice din prezent, președintele BCE a subliniat că “astăzi suntem într-o poziție mai bună pentru a aborda aceste schimbări structurale decât au fost predecesorii noștri. În prezent, instrumentele băncilor centrale pentru menținerea stabilității prețurilor s-au dovedit eficiente, dovada fiind scăderea rapidă a inflației după ce băncile centrale au început să majoreze ratele în 2022”.
În ultimele luni, băncile centrale au putut relaxa politicile monetare, pe măsură ce presiunile asupra prețurilor s-au diminuat. Inflația anuală în Zona Euro a atins un nivel maxim de 10,6% în octombrie 2022, dar a atins 2,2% în august, un minim al ultimilor trei ani. “Este remarcabil că băncile centrale au reușit să țină inflația sub control în mai puțin de doi ani, evitând în același timp o creștere a șomajului. Rar se întâmplă să se evite o deteriorare majoră a forței de muncă atunci când băncile centrale cresc dobânzile, ca răspuns la prețurile ridicate ale energiei”, a mai spus Lagarde.
Sursa: FT
Foto: Igor Dolgov | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.