Este cea mai importantă mișcare a Facebook, compania-mamă a Instagram, de până acum, în legătură cu modul în care minorii folosesc platforma. Decizia vine în contextul în care, la nivel global, cresc îngrijorările privind protejarea copiilor de conținutul dăunător al rețelelor de socializare. Meta a transmis că noile măsuri au rolul de a le oferi părinților “liniște sufletească că adolescenții lor sunt în siguranță cu protecția potrivită”.
Instagram va începe să implementeze funcția “conturi pentru adolescenți”, prin care își propune ca toate profilurile deținute de copii (inclusiv ale celor care mint în legătură cu vârsta lor) să devină private. Pentru a putea face trecerea de la un cont la altul, Instagram trebuie să se asigure că identifică utilizatorii adolescenți. Platforma de socializare are deja un sistem prin care poate verifica vârsta utilizatorilor în cazul în care există suspiciuni legate de aceasta.
Noile conturi vor schimba modul în care Instagram funcționează pentru utilizatorii cu vârste de până la 16 ani, fiind incluse o serie de setări activate în mod implicit, printre care se află controale stricte asupra conținutului sensibil pentru a preveni recomandările de materiale potențial dăunătoare și dezactivarea notificărilor pe timp de noapte.
De asemenea, conturile vor fi setate în mod implicit ca fiind private, ceea ce înseamnă că adolescenții vor putea decide cine le urmărește contul, astfel că postările lor nu vor fi publice. Modificarea acestor setări implicite se poate face numai dacă este adăugat un părinte sau un tutore la cont. Părinții care aleg să supravegheze contul copilului lor vor putea vedea cui trimit mesaje, dar și subiectele de care copiii lor au spus că sunt interesați, dar nu vor avea acces și la conținutul mesajelor.
Măsura va fi implementată în următoarele două luni în Marea Britanie, SUA, Canada și Australia, după care în statele UE.
National Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC), organizație care se ocupă de protejarea copiilor, a salutat decizia Instagram de a aplica măsuri suplimentare pentru siguranța tinerilor pe rețelele de socializare. Totuși, a subliniat că acestea se concentrează prea mult pe ideea că copiii și părinții trebuie să se mențină în siguranță.
De altfel, experții din domeniu și părinți ai copiilor care s-au confruntat cu diverse probleme din cauza conținutului de pe rețelele de socializare, au pus la îndoială eficiența măsurilor anunțate de Meta.
Sursă: Instagram
Foto: Bigtunaonline | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.