În cadrul întrunirii de la baza aeriană americană Ramstein din vestul Germaniei, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a solicitat aliaților să permită Armatei Ucrainene să folosească arme occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte aflate pe teritoriul Rusiei: “Sunt necesare decizii ferme pe termen lung din partea partenerilor pentru a aduce mai aproape pacea pe care o căutăm”.
În legătură cu cererile lui Zelenski, Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, a răspuns că o singură armă, fie ea și rachetă cu rază lungă de acțiune, nu este decisivă în război: “Vom continua să facem tot ce putem pentru a ne asigura că ucrainenii au la dispoziție tot ce le trebuie”. Austin a completat că ucrainenii dispun de arme care au o rază de acțiune chiar mai lungă decât cea a rachetelor americane ATACMS sau cele britanice Storm Shadows, cu referire la drone.
În ultimele săptămâni de primăvară, Ucraina a folosit rachetele americane ATACMS pentru a ataca ținte din Crimeea ocupată. Pe 31 mai, oficiali din Administrația Biden au informat presa americană că președintele a permis ucrainenilor să folosească proiectilele din familia GMLRS (cu o rază de până la 40 km) pentru atacuri pe teritoriul Rusiei și numai în scopul apărării regiunii Harkov.
Revenind la întrunirea de la baza Ramstein, Pentagonul a anunțat că va livra Armatei Ucrainene armament și blindate în valoare de 224 de milioane de euro: rachete antiaeriene RIM-7, rachete Stinger, muniție pentru sistemele HIMARS, proiectile de artilerie, rachete antitanc TOW, sisteme antitanc Javelin și AT-4, vehicule de luptă pentru infanterie Bradley, transportoare blindate M113 și vehicule tactice ușoare MRAP (proiectate să reziste ambuscadelor cu dispozitive explozive).
De asemenea, ministrul german al Apărării a informat despre livrarea a șase obuziere autopropulsate până la finalul acestui an și a încă șase în 2025. Marea Britanie va furniza 650 de rachete multirol cu rază scurtă de acțiune (6 km), în valoare de 192 de milioane de euro, cu care ucrainenii să doboare dronele și rachetele lansate de Armata Rusă. Un prim lot va fi recepționat în cursul acestui an.
Surse alternative: Eurointegration.ua, DW, Comunicatul Pentagonului
Foto: X/@SecDef
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.