Analiza FT arată că, prin incursiunea în regiunea rusă Kursk, Zelenski a forțat în primul rând constrângerile impuse de SUA, în încercarea de a demonstra “cât de  naiv și iluzoriu este conceptul așa-ziselor linii roșii impuse de Rusia, care a dominat evaluarea făcută de partenerii Ucrainei încă de la începutul războiului”.

Dar, mai arată FT, diferența de prudență dintre Washington și Kiev reflectă nu doar o analiză diferită în privința lui Putin, ci și o reflectare a scopului războiului – Joe Biden vrea să ajute Ucraina, evitând totuși un al treilea război mondial, pe când Zelenski luptă pentru supraviețuirea de facto a țării sale și nu ar fi deloc deranjat de o intrare a SUA în conflict.

“Potrivit unei cărți recente a lui David Sanger, corespondent NY Times și laureat al premiului Pulitzer, Biden le-a sugerat chiar asistenților săi că Zelenski ar putea încerca în mod deliberat să atragă America într-un al treilea război mondial. (…) Diferența de toleranță la risc dintre America și Ucraina se reflectă în Europa. Țările mai apropiate de prima linie și care se simt direct amenințate de Rusia – precum Estonia și Polonia – au făcut eforturi pentru a oferi Ucrainei arme mai avansate și mai multă libertate de a le folosi. Germania a acționat în mod constant mult mai lent”.

Odată cu ofensiva de la Kursk, despre care americanii neagă în mod credibil că nu au știut anterior, ucrainenii par a se fi inspirat din relația Israelului cu SUA. “Presupunerea atât a Ucrainei, cât și a Israelului este că, dacă acțiunea va avea succes, va primi aprobarea retrospectivă din partea Americii. Dacă eșuează, SUA îi vor ajuta în cele din urmă să facă față consecințelor”, mai arată analiza FT, care consideră totuși că și în cazul în care ofensiva ucraineană din Kursk va avea succes, este totuși puțin probabil ca americanii să renunțe la prudență, ei fiind în continuare determinați să evite un conflict direct cu Rusia, cu atât mai mult unul nuclear.

“SUA știu că Putin a amenințat public că va folosi arme nucleare și că președintele rus a aprobat în mod constant exerciții militare și simulări de utilizare a acestora. În 2022, serviciile de informații americane au interceptat conversații frecvente și uneori detaliate între oficialii militari ruși despre utilizarea nucleară. Este posibil ca unele dintre aceste conversații să fi fost premeditate. Cu toate acestea, americanii au luat în serios amenințările, iar Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al lui Biden, a avertizat Rusia cu privire la consecințe catastrofale în cazul în care ar folosi arme nucleare. SUA și aliații săi au trecut treptat, în vârful picioarelor, peste liniile roșii ale Rusiei, testând, printr-o escaladare treptată, cât de departe poate fi împins Putin”.

Unii analiști occidentali cred că ofensiva din Kursk a decredibilizat în mod decisiv amenințările nucleare ale lui Putin, invadarea Rusiei fiind, de principiu, ultima linie roșie care ar implica utilizarea armelor nucleare – “ucrainenii mărșăluiesc acum… chiar peste ea”.

Dar SUA nu cred că aceasta a fost ultima linie roșie – consilierii lui Biden continuă să creadă că, dacă Putin ar ajunge la concluzia că regimul său este pe punctul de a cădea, armele nucleare ar putea fi folosite. “Ucrainenii se plâng că aliații lor americani sunt cam speriați de ideea de victorie. S-ar putea să aibă dreptate”, conchide analiza FT.

Analiza integrală pe FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday