Informația a apărut după ce Mongolia, pe unde conducta trebuia să treacă, și-a publicat planul de dezvoltare până în 2028, care însă nu a inclus și “Puterea Siberiei 2”. Gazoductul ar trebui să transporte gaze din Rusia către nord-estul Chinei.

Specialiștii estimează că prin conducta care ar tranzita Mongolia pot trece anual până la 50 de miliarde de metri cubi de gaz. Totuși, un fost membru al Consiliului de Securitate al Mongoliei a declarat că Moscova nu a reușit să ajungă la un acord cu Beijingul, întrucât China s-a temut de faptul că Gazprom ar putea obține controlul complet asupra secțiunii mongole a conductei.

În urmă cu trei luni, Financial Times, care a citat persoane familiarizate cu chestiunea, a transmis că negocierile dintre Rusia și China privind gazoductul “Puterea Siberiei 2” au intrat în impas. Moscova considera la acel moment că Beijingul are “cereri nerealiste” în privința prețurilor și fluxului de gaze.

Gazoductul poate fi util pentru China, care și-ar asigura astfel securitatea energetică în cazul în care celelalte rute sunt afectate de un conflict în Marea Chinei de Sud sau în Taiwan. Totuși, Beijingul are nevoie de prețuri scăzute și de angajamente flexibile, iar Rusia nu pare dispusă să le accepte deși Gazprom a înregistrat în luna mai unele dintre cele mai mari pierderi de până acum. Situația Gazprom s-a înrăutățit pe măsură ce tranzitul către statele europene s-a redus după ce a început războiul din Ucraina. 

Sursă: Kyiv Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday