Wall Street Journal susține că planul sabotării conductelor ar fi fost conceput în mai 2022, în timp ce militari ucraineni de rang înalt și oameni de afaceri ucraineni sărbătoreau retragerea Rusiei din nordul Kievului. Acesta prevedea ca un mic echipaj de scafandri militari, să meargă cu o barcă de agrement și să plaseze explozibili pe conductele Nord Stream, care traversează Marea Baltică, din Rusia până în Germania. Schema inițială ar fi costat aproximativ 300 de mii de dolari și a implicat un echipaj de șase membri pe un iaht mic închiriat.
Cotidianul american mai susține că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a aprobat inițial planul, dar CIA a aflat și i-ar fi cerut să-l oprească. Ulterior, a ordonat oprirea misiunii, dar comandantul de atunci al armatei, Valeri Zalujnîi, ar fi ignorat acest ordin, și-a delegat în acest sens un adjunct care a folosit finanțare privată, iar sabotarea conductelor a fost dusă la capăt.
WSJ a mai spus că porțiuni din relatările surselor sale au fost coroborate cu o anchetă germană în acest caz. Cu toate acestea, oficialii germani de informații au spus că se îndoiesc că Ucraina a fost într-adevăr în spatele sabotajului și că este posibil să fi fost o operațiune sub steag fals a Rusiei. Acest lucru este susținut și de autoritățile poloneze, care au trimis numele unor suspecți ruși către serviciul de informații al Germaniei.
Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean a negat imediat informațiile apărute în Wall Street Journal, iar generalul Valeri Zalujnîi, în prezent ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, a numit articolul “o simplă provocare”. Alte agenții de informații ucrainene au negat, de asemenea, implicarea guvernamentală.
Ieri, Germania a emis un mandat european de arestare împotriva unui instructor de scufundări ucrainean, despre care procurorii germani au aflat că ar fi făcut parte din echipa de sabotori implicată în distrugerea gazoductelor Nord Stream. Alți doi suspecți, un cuplu care conduce o școală de scufundări în Ucraina, sunt persoane de interes în acest caz. Ambii au negat că ar fi fost implicați în actul de sabotaj al conductelor Nord Stream, explicând că adâncimea lor maximă de scufundare este de 30 de metri, iar exploziile au avut loc la 80 de metri.
Articolul integral pe The Wall Street Journal
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.