Cercetătorii au urmărit efectele căldurii asupra sănătății oamenilor, de la începutul secolului XXI, pentru a crea un model cu ajutorul căruia au estimat că, în 2023, 47.690 de persoane au decedat în Europa din cauza temperaturilor ridicate. 

Echipa arată, într-un studiu publicat în revista Nature Medicine, că rata mortalității ar fi fost cu 80% mai mare, dacă temperaturile de anul trecut, declarat cel mai cald din istorie, ar fi fost înregistrate în perioada anilor 2000 – 2004, semn că oamenii s-au adaptat la încălzire. Unul dintre oamenii de știință consideră că eforturile depuse pentru adaptarea societății la valurile de căldură au fost eficiente, dar că numărul celor care își pierd viața este prea mare.

Țări din Europa cu o climă mai rece, cum sunt Elveția, Norvegia sau Marea Britanie, se vor confrunta cu cea mai mare creștere a numărului de zile extrem de calde. Cu toate acestea, un număr mai mare de morți din cauza caniculei se va înregistra tot în sudul continentului. În 2023, în Grecia au murit 393 de personale la un milion de locuitori, din cauza caniculei, în Italia 209 persoane, iar în Spania 175.

Numărul deceselor nu poate fi clar determinat, însă autoritățile din domeniul medical atrag atenția că poate fi mai mare, întrucât pot fi și decese neraportate sau puse pe seama altor cauze. Pe lângă victime, încălzirea alimentată de eliberarea în atmosferă a emisiilor de carbon are consecințe asupra mediului, ducând la perioade de secetă și incendii de vegetație, cum sunt cele care afectează în prezent pădurile de lângă Atena, capitala Greciei.

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday