Conform ministrului Educației, Bridget Phillipson, programa școlară din Marea Britanie va fi revizuită pentru a integra, în cadrul materiilor predate la clasele primare și gimnaziale, ore în care să fie creată gândirea critică. Scopul acestei modificări este de a forma copiii în așa fel încât să poată face diferența între informațiile reale și cele false, dar și să identifice teoriile conspirației care apar în diverse situații. Elevii vor învăța, de asemenea, cum să identifice conținutul extremist și dezinformarea din mediul online.

Până acum nu este clar când și cum va fi implementată această măsură, însă au fost înaintate câteva opțiuni. De exemplu, în cadrul orelor de limba engleză elevii ar putea fi puși să analizeze articole din ziare și să diferențieze informațiile reale de cele false. Totodată, în cadrul lecțiilor de informatică, aceștia ar putea fi învățați cum să identifice site-urile de știri false, având în vedere anumite aspecte precum designul acestora. La orele de matematică profesorii le pot prezenta statistici legate de știrile false pe care apoi să le pună în context și să le analizeze. 

Ministrul a explicat că modificările sunt necesare în contextul actual în care dezinformarea și propagarea știrilor false prin intermediul platformelor online sunt tot mai prezente. De asemenea, a subliniat că astfel de abilități sunt importante pe termen lung, la viitoarele locuri de muncă, dar și pe parcursul vieții.

Unul dintre cele mai recente cazuri de dezinformare, din Marea Britanie, este cel legat de identitatea tânărului care a înjunghiat trei fetițe, la Southport. Pe internet au circulat informații false cu privire la trecutul și religia acestuia.

Sursă: The Guardian

Foto: Syda Productions | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday