La sfârșitul lunii iunie, oficialii CIA au organizat o întâlnire secretă cu ofițeri ai Serviciilor de informații din Rusia, într-o capitală necunoscută din Orientul Mijlociu, pentru a prezenta o propunere privind un schimb de prizonieri, scrie CNN în deschiderea analizei sale. Întâlnirea a fost cea mai recentă dintr-o serie de oferte pe care oficialii americani le-au făcut Rusiei, într-un efort de a obține eliberarea americanilor închiși în penitenciarele rusești, care a durat ani de zile. 

Totuși, de această dată, CIA a propus Rusiei includerea asasinului rus Vadim Krasikov (foto) în acest schimb de prizonieri. Krasikov a fost condamnat pentru execuția unui om în plină zi la Berlin și ispășea o pedeapsă pe viață într-o închisoare germană. Kremlinul recunoaște că Vadim Krasikov este un angajat al statului rus, în cadrul FSB, și care a fost însărcinat inclusiv cu paza lui Vladimir Putin. Tranzacția negociată de CIA implica schimbul asasinului rus cu doi americani importanți, fostul pușcaș marin, Paul Whelan, și jurnalistul de la Wall Street Journal, Evan Gershkovich, ambii închiși în Rusia pe baza unor acuzații nefondate de spionaj. 

Astfel, la începutul lunii iulie, în cadrul unei discuții telefonice cu directorul CIA, Rusia a declarat că este de acord cu schimbul, iar pe 17 iulie, Moscova a acceptat în mod oficial termenii, pregătind terenul pentru cel mai mare schimb de prizonieri între SUA și Rusia de după Războiul Rece, care a implicat 24 de prizonieri și șapte țări. 

În decembrie 2022, rușii au refuzat să îl includă pe Whelan într-un schimb de prizonieri în care a fost eliberată jucătoarea americană de baschet, Brittney Griner. La scurt timp de la eliberarea acesteia, o altă propunere pentru eliberarea lui a fost făcută, însă Rusia a respins-o. Administrația Biden a urmărit ani de zile eliberarea lui Whelan, iar în ianuarie 2023, ofițerii de informații americani s-au întâlnit cu omologii ruși pentru o propunere de schimb a lui Whelan cu doi cetățeni ruși deținuți în Slovenia. Rusia a respins oferta atunci și, din nou, în luna martie. 

CNN scrie că în propuneri a fost inclusă și posibilitatea de a-l elibera pe opozantul rus, Alexei Navalnîi, în schimbul lui Krasikov, însă Navalnîi a murit în închisoare în luna februarie, cel mai probabil în urma unei otrăviri, iar acest schimb nu a mai putut fi concretizat. 

Lista cu prizonierii care au fost incluși în schimb a fost finalizată la sfârșitul lunii martie, potrivit unui oficial american. Biden i-a trimis o scrisoare lui Scholz în aprilie, iar germanii au fost în cele din urmă de acord să îl elibereze pe Krasikov la începutul lunii iunie. Cheia a fost includerea lui Kara-Murza, critic al Kremlinului, și a altor șapte prizonieri politici ruși, conform unor oficiali americani. 

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday