Președintele Partidului Popular European (PPE), cel mai mare din Parlamentul European, i-a atras atenția președintelui Consiliului European, Charles Michael, într-o scrisoare, că noile reguli stabilite de Ungaria la începutul acestei luni, de reducere a restricțiilor de acordare a vizelor pentru cetățenii ruși și bieloruși, ar putea “crea lacune grave legate de activitățile de spionaj, prezentând un risc grav pentru securitatea națională. Această politică ar putea facilita, de asemenea, posibilitatea rușilor să se deplaseze în jurul spațiului Schengen, ocolind restricțiile impuse de legislația UE”.
Ungaria susține că măsurile au fost luate în cadrul programului numit “Cartea Națională”, care are scopul de a servi lucrătorilor sezonieri, facilitând intrarea în țară a cetățenilor din state non-UE. Printre cele opt țări care au fost incluse în program luna aceasta se numără Rusia și Belarus. Deținătorul unui astfel de card are voie să lucreze în Ungaria fără autorizație de securitate și își poate aduce și familiile în țară. Este valabil doi ani, dar poate fi prelungit.
Până acum, nici reprezentanții guvernului maghiar și nici cei ai cabinetului lui Charles Michael nu au răspuns cererii jurnaliștilor de a oferi o reacție oficială. În schimb, însă, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că va lua legătura cu Ungaria cu privire la noile reguli și a subliniat că Budapesta este obligată să verifice dacă acestea respectă reglementările Schengen.
Euronews arată că cetățenilor ruși și bieloruși nu le este interzis să intre în UE, dar accesul acestora a fost îngreunat în urma pachetelor de sancțiuni impuse Rusiei de când aceasta a invadat Ucraina. În același timp, însă, UE nu poate impune statelor membre cui să acorde permise de muncă.
Viktor Orban a fost, încă de la începutul războiului, un opozant al ajutorului pe care UE l-a oferit Ucrainei și al sancțiunilor contra Rusiei. La doar câteva zile după preluarea președinției UE la 1 iulie, sub sloganul “Make Europe Great Again”, o referire evidentă la sloganul pe care Donald Trump îl folosește în campania sa, premierul ungar a efectuat o serie de vizite neanunțate la Moscova și Beijing. Acest lucru a creat un val de reacții și indignare în rândul statelor UE.
Foto: Tomasragina | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.