Anchetatorii au realizat portretul preliminar al lui Thomas Matthew Crooks, bărbatul care a încercat să-l asasineze pe Donald Trump, după ce au preluat peste două sute de interviuri și au analizat istoricul său online. Deși motivația exactă rămâne încă necunoscută, autoritățile consideră că atacul nu părea să fi fost motivat politic, ci Crooks mai degrabă a căutat să atace cea mai influentă personalitate din apropierea sa.
Crooks a căutat informații online despre președintele Joe Biden și avea fotografii pe telefon cu alte figuri proeminente din ambele partide. El a căutat locația mitingului lui Trump, precum și convenția națională democratică ce urma să aibă loc, și astfel a descoperit că fostul președinte urma să-și facă apariția la doar o oră distanță de casa sa din Pittsburgh. Astfel, bărbatul cel mai probabil a vrut să comită un atac de mare profil, iar proximitatea și momentul mitingului lui Trump i-au oferit această oportunitate, au declarat oficialii federali pentru CNN.
“Chiar dacă nu și-a atins ținta principală, atacatorul a avut succes în alte privințe, deoarece s-a apropiat să facă ceva ce nimeni nu a mai făcut de decenii”, a declarat un oficial federal. Totuși, rămâne neclar dacă Crooks intenționa să efectueze un atac mai mare și a început cu Trump deoarece acesta era calea de a-și asigura cea mai mare formă de notorietate.
Individul a căutat, de asemenea, informații despre un alt atacator care a împușcat și ucis, acum trei ani, patru colegi de clasă la un liceu din Michigan. Acesta, spun forțele de ordine consultate de CNN, este tiparul folosit de majoritatea atacatorilor în masă, care vor să se inspire și să se documenteze cum să planifice un atac mai mare. De altfel, Crooks se aseamănă cu zeci de alți tineri care au provocat atacuri cu arme de foc în ultimii ani în SUA: avea puțini prieteni apropiați, mergea adesea la un poligon de tragere și nu părea să afișeze opinii puternice care să sugereze un asasinat motivat politic.
Există, totuși, unele diferențe între profilul psihologic al lui Crooks și cel al unui tipic atacator în serie. În ziua atacului, Crooks părea să-l țintească specific pe Trump, nu să vizeze mulțimea adunată. Deși avea material explozibil artizanal în portbagajul mașinii, nu este clar dacă plănuia să-l detoneze pentru a ucide oameni sau ca o formă de distragere a atenției.
De asemenea, un fost analist comportamental al FBI a susținut că Crooks nu părea pregătit de atac (majoritatea trăgătorilor în masă folosesc mai multe arme și veste antiglonț), ci doar a profitat de o breșă a securității pentru a putea trage câteva focuri critice. În plus, spre deosebire de alți atacatori care lasă adesea mesaje pentru a-și motiva atacurile, autoritățile nu au recuperat astfel de indicii, nici la domiciliul lui Crooks și nici online.
Ancheta se află încă în fazele incipiente, adaugă oficialii.
Sursă: CNN
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.