Tribunalul Uniunii Europene a constatat că executivul european nu a dat dovadă de suficiență transparență în privința contractelor privind achiziția de vaccinuri anti-Covid, încheiate în 2021.
Hotărârea a venit cu doar o zi înainte ca plenul Parlamentului European să supună la vot candidatura Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat de președinte al Comisiei Europene. Un europarlamentar din partea grupului Renew Europe a declarat pentru Politico faptul că doamna von der Leyen trebuie “să facă concesii în această privință, pentru votul nostru. Este important ca ea însăși să arate că poate evalua gravitatea și poate găsi o soluție adecvată”.
Pentru a fi realeasă președinte al Comisiei, ea are nevoie de susținerea a 361 de eurodeputați din cei 720 aleși în legislativ. Politico mai arată că doamna von der Leyen a căutat să obțină sprijinul Grupului Verzilor, cel care a intentat procesul privind secretizarea contractelor de achiziții de vaccinuri.
Comisia a fost de acord să ofere doar accesul parțial la anumite contracte privind serurile, cu argumentul că unele secțiuni au fost secretizate pentru a proteja interesele comerciale sau a ține cont de alte aspecte de confidențialitate. Miercuri, Tribunalul UE a respins argumentele și a arătat că executivul nu a putut demonstra modul în care clauzele secretizate ar submina interesele comerciale ale companiilor farmaceutice.
Instanța a mai stabilit că eurodeputații au demonstrat interesul public de a-i identifica pe negociatorii din partea Comisiei Europene, pentru a putea stabili, apoi, dacă ei s-au aflat sau nu în conflict de interese.
După decizie, Comisia a arătat că a fost nevoită să găsească un echilibru dificil între dreptul publicului și al eurodeputaților de a fi informați, și cerințele legale cuprinse în contractele încheiate cu companiile farmaceutice, care ar fi putut atrage despăgubiri din banii contribuabililor. Într-o informare de presă, instituția a arătat că va studia hotărârea Tribunalului și implicațiile acesteia și își rezervă dreptul de a explora opțiunile legale.
Comisia are termen circa două luni să conteste hotărârea, la instanța superioară a Uniunii Europene.
Sursa: POLITICO
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.