Ministrul român al Apărării a semnat miercuri, 10 iulie, în cadrul Summitului NATO de la Washington, scrisoarea de intenție pentru crearea unui Coridor de Mobilitate Militară între România, Bulgaria și Grecia. Astfel, demersul va oferi posibilitatea de a suplimenta forțele și echipamentele NATO de pe Flancul Estic al Alianței și de a asigura suportul logistic, prin facilitarea tranzitului între state, chiar și pe timp de pace.

Proiectul include măsuri de optimizare a coridoarelor de transport pentru a spori mobilitatea militară, prin crearea unor rute de aprovizionare (rutiere și feroviare) între statele participante. Acest coridor urmărește reducerea birocrației pe timp de pace și maximizarea eficienței în situații de urgență și criză.

“Colaborarea strânsă cu Bulgaria și Grecia ne va permite să răspundem mai eficient provocărilor de securitate actuale și viitoare. Vom continua discuțiile și vom rămâne deschiși și altor inițiative similare, care să ducă la consolidarea rolului României în cadrul Alianței Nord-Atlantice”, a subliniat ministrul Tîlvăr. În implementarea proiectului vor fi implicați mai mulți actori, printre care NATO, UE și diverse instituții guvernamentale naționale.

Presa din Grecia salută demersul și scrie că, prin coridorul care va lega Salonic și Alexandroupoli de Varna și Constanța, “va scădea importanța Strâmtorii Bosfor și va diminua rolul Turciei în logistica NATO”.

Măsura a fost propusă în urma Summitului NATO de la Vilnius din 2023, unde s-a convenit asupra “necesității de a consolida postura de descurajare și apărare a Alianței prin adoptarea de noi planuri de apărare și accelerarea adaptării militare”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday