Prima strategie NATO privind utilizarea AI a fost aprobată în 2021, când OpenAI nu lansase încă ChatGPT, iar Vladimir Putin nu ordonase, încă, invadarea Ucrainei. Miercuri, țările membre au aprobat actualizarea acesteia, pentru “a accelera folosirea tehnologiei în interiorul alianței, într-un cadru sigur și responsabil”. 

Noua abordare ia în considerare progresele în domeniu, cum ar fi AI generativă și instrumentele de informare bazate pe inteligența artificială, se arată într-un comunicat de presă emis de alianța defensivă. De asemenea, pe măsură ce statele ajung să implementeze sistemele AI, aliații vor începe să facă schimb de informații în domeniu.

Strategia prevede aplicarea principiilor de utilizare responsabilă a AI, creșterea interoperabilității între sistemele AI din interiorul NATO, combinarea inteligenței artificiale cu alte tehnologii în curs de dezvoltare și extinderea ecosistemului de AI al NATO, prin colaborarea cu industria tehnologică și mediul academic din țările membre. 

Publicația de specialitate Breaking Defence remarcă o nuanță relativ optimistă a NATO cu privire la AI generativă. Deși declarația finală atrage atenția asupra folosirii tehnologiilor pentru dezinformare și erodarea încrederii cetățenilor în autorități, țările membre sunt încurajate să exploreze avantajele.

“Preocupările legate de siguranță care decurg din tehnologiile AI emergente sunt semnificative, în special pentru uz militar. NATO trebuie să rămână un susținător al comportamentelor de utilizare responsabilă, folosindu-și puterea pentru a influența normele și standardele internaționale.” se subliniază în comunicatul NATO.

În document, nu este detaliat modul în care statele ar trebui să integreze AI, însă există precedente. De exemplu, Departamentul american al Apărării a înființat un grup de lucru, comunitatea serviciilor de informații folosește un chatbot securizat de la Microsoft, iar Forțele Aeriene americane au implementat un instrument cu AI luna trecută. 

Directorul companiei care produce dronele Reaper și Predator a evidențiat că modelele mari de limbaj pot înlocui oamenii, când vine vorba de interpretarea volumelor mari de date sau la scrierea manualelor de operare pentru diverse tipuri de armament. Totodată, la un nivel mai avansat, ele pot interpreta semnale radar, de exemplu.

Surse: Comunicatul NATO, Breaking Defense

Foto: Liliia Kanunnikova | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday