Conform sondajului realizat la cererea comitetului responsabil cu personalul și consultat de Financial Times (FT) anxietatea la locul de muncă în cadrul Băncii Centrale Europene (BCE) a crescut în ultimii ani. Unii angajați spun că suferă de epuizare, iar alții simt că nu dețin controlul, sunt tratați incorect sau nu li se oferă suficient sprijin. 

Sondajul a fost realizat anul acesta, în perioada aprilie-mai, pe un eșantion de 1.602 angajați, din totalul de 5.089 ai BCE. Proporția personalului considerat ca fiind în pericol de epuizare a crescut de la 33,2% în sondajul din 2021 la 38,9 % în acest an, iar 146 de angajați chestionați (9,1%), au declarat că au avut gânduri suicidare, în creștere de la 6,1 % în 2021.

De asemenea, peste 72% dintre respondenți au indicat că suferă de cel puțin unul dintre simptomele precum dureri de cap, insomnie, probleme gastrointestinale și de concentrare. Angajații incluși în sondaj s-au plâns de volumul intens de muncă, dar și de impactul pe care favoritismului și “recrutările trucate” îl au asupra sănătății mintale a personalului.

Rezultatele sondajului au determinat sindicatul să ceară BCE să ia în serios bunăstarea angajaților. BCE a transmis că a pus în aplicare măsuri pentru a răspunde problemelor care au fost identificate anterior și că sunt planificate mai multe măsuri pentru a aborda aspecte, precum volumul de muncă și oportunitățile de carieră. Banca a mai precizat că personalul are acces la o linie de asistență 24 de ore din 24, la consilieri sociali și la consiliere medicală.

Sindicaliștii s-au mai confruntat cu BCE în probleme legate de salarii, anul trecut, după ce personalul a primit o creștere de doar 4 % la începutul anului 2023, mai puțin de jumătate din rata inflației din Zona Euro din acel moment.

Nivelurile de stres în rândul angajaților BCE par, însă, similare cu cele ale lucrătorilor europeni de nivel mediu, scrie FT. 39% dintre angajații din UE intervievați în 2021 de Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă s-au plâns de epuizare fizică sau emoțională.

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday